Tárlat a Műcsarnokban

Budapest. Szokatlan installációk és akvarellek, fotók és festmények, videofilmek és grafikák várják mindazokat, akik megtekintik a Műcsarnok Magánügy? című új kiállítását, melynek alcíme: Intim, személyes, közvetlen művek.

Budapest. Szokatlan installációk és akvarellek, fotók és festmények, videofilmek és grafikák várják mindazokat, akik megtekintik a Műcsarnok Magánügy? című új kiállítását, melynek alcíme: Intim, személyes, közvetlen művek.

A tárlat „gyors helyzetképet ad a kortárs művészetekről” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója. Szavai szerint a rendezők arra keresték a választ, hogy hol áll napjainkban a művészet, milyen átmeneti kapcsolatokat képes létesíteni az egyéni érdekszféra és a közösségi lét között.

A kiállításon Benczur Emese, Birkás Ákos, Chif Mária, Csoszó Gabriella, Esterházy Marcell, Fabricius Anna, Gerber Pál, Kerekes Gábor, Kokesch Ádám, Orbán György, Rácz Márta, Rutkai Bori, Szűcs Attila, Várnai Gyula és mások munkái láthatók. A tárlat gerincét a Kerekes Gábor által tervezett „LEGO” alkotja. A művész a Műcsarnok raktáraiban fellelt maradék- és hulladékanyagokból labirintust konstruált.

Az egymást követő termekben eltérő alakokat felvevő és különböző funkciókat betöltő téregységek olyan, többnyire elhasznált tárgyakból állnak, amelyek rétegeikben hordozzák számtalan korábbi kiállítás és koncepció lenyomatát. Ebbe az új bemutató- és közösségi térként is működő helyspecifikus installációba költöznek bele, épülnek rá vagy alá más művészek munkái.

Az intimitás, a személyesség kérdése a kiállítás elrendezésében is megmutatkozik, hiszen a tág terekben az apró akvarellek szinte elvesznek, a néző nem szemlélheti őket távolról, hanem oda kell sétálnia az alkotásokhoz, gyalogolnia kell, hogy megismerje a művész személyiségét. „A séta, a közeledés az intimitás egyik fő eszköze” – mondta a főigazgató.

A közönség és a művészek közti közeledést szolgálják az 5–6 perces filmek is: érdekes riportok, animációk, amelyek megállásra késztethetik a nézőt, rábírhatják arra, hogy ne száguldjon keresztül a kiállítótermeken, hanem hosszabb időt töltsön szemlélődéssel. A nézők segítségül a pénztárnál a jegy mellé egy programfüzetet is kapnak, amelyből tájékozódhatnak az alkotókról és műveikről.

Januártól, vagyis a kiállítás második szakaszában különböző kísérőprogramok színesítik majd a rendezvényt. Szerveznek filmvetítéseket, irodalmi programokat és többgenerációs vasárnapi foglalkozásokat is.

A tárlat február 26-ig tekinthető meg a Műcsarnokban (Dózsa György út 37.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?