Talán az utolsó újévi koncert

Holnap hetedik alkalommal rendez újévi koncertet a Csermely kórus és a Csermely Polgári Társulás a kassai Művészetek Házában. Immár hagyományosan vadonatúj repertoárral lépnek színpadra, illusztris vendégművészek társaságában.

A Csermely kórusa szerző felvételeAz est legismertebb előadója Klein Ottó tenor, aki Európa több híres operaházában énekelt már, és erre az alkalomra egy viszonylag ritkán hallható Donizetti-áriával készült. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián frissen diplomázott szoprán, Havasi Katalin szintén bemutatkozik szülővárosa közönségnek, a zenei kíséretet pedig a Kassai Szimfonikus Zenekar néven szereplő, az Állami Színház és a filharmónia zenészeiből, valamint kassai zenetanárokból alakult alkalmi zenekar szolgáltatja, Karol Kevický vezényletével. A rendezvényen fellép a kassai magyar alapiskola Csengettyű kórusa is, Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia vezetésével.

Havasi József, a Csermely kórus karnagya elmondta, hogy az ünnepi hangversenyen egyebek mellett Verdi, Cikker, Suchoň, Strauss és Lehár művei hangzanak el, kuriózumként pedig két középkori angol karácsonyi ének is felcsendül. Willcocks műveit az egri érsekség könyvtárának mélyéről ásták ki, ahonnan egyébként több más kottaritkaság is származik. A Csermely kórus – amely tavaly ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját – mozgalmas évet zárt, idén pedig azt a francia énekkart látják vendégül, akiknek a meghívására a nyár folyamán kéthetes, igen sikeres normandiai koncertkörutat abszolváltak.

A holnap 17 órakor kezdődő hangverseny előtt immár hagyományosan Csáky Pál miniszterelnök-helyettes mond újévi köszöntőt, a koncertet követően pedig a táncos lábúakat várják egy zenés mulatságra.

Annál is inkább érdemes elmenni az év első magyar báljára, illetve koncertjére, mert lehet, hogy idén véget ér a szép hagyomány, és ez lesz az utolsó újévi Csermely-hangverseny. A Művészetek Háza ugyanis néhány hónappal ezelőtt váratlan lépésre szánta el magát: az addigi összeg háromszorosára emelték a hangversenyterem bérleti díját, és nem kizárt, hogy a jövőben újabb emeléshez folyamodnak. Havasi Viktória, a Csermely kórus helyettes vezetője szerint ez már csak azért is övön aluli ütés, mert eddig is csak nehezen tudtak kijönni a rendelkezésükre álló pénzkeretből. Az első félév vitathatatlanul legjelentősebb kassai magyar zenei eseményét ugyanis évek óta egy fillérrel sem támogatta a szlovák kulturális tárca. Az egyedüli anyagi segítség Budapestről érkezett, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumából.

Egyébként az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kassai magyar kórus mostanában sokkal többet szerepel Magyarországon, mint Szlovákiában. Az újévi hangverseny „főpróbáját” is az anyaországi Polgár községben, valamint Miskolcon tartották.

Havasi József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy örömmel tesznek eleget az egyre szaporodó magyarországi meghívásoknak, ám most már – sajnos – az is könnyen megeshet, hogy hamarosan a kassai közönségnek is át kell lépnie az országhatárt, ha hallani szeretné a Csermely kórust. „Az évek során sikerült meghonosítanunk az újévi koncertet, hozzászoktatnunk a hazai közönséget, hogy velünk együtt köszöntse az új esztendőt. Nemcsak a városból, hanem az egész régióból érkezik a közönség, és az eddigi egyetlen negatív kritika az volt, hogy a műsor túlságosan hosszú” – állítja a kórus alapítója és karnagya, aki ünneprontásnak tartotta az anyagiakról való értekezést, ezért az érdeklődőknek inkább azt üzeni, hogy a koncerten hallottak alapján döntsék el, hiányozna-e nekik az újévi hangverseny.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?