Találkozás a nagy kékség delfinemberével

TALLÓSI BÉLAPozsony. Már a héten megérkezik a pozsonyi filmfesztiválra Jean-Marc Barr francia színész. Tizennégy évfolyama során a szemle több sztárvendéggel is büszkélkedhetett. Itt volt Vanessa Redgrave, akit hazai mozikban legutóbb a Levelek Júliának című komédiában láthattunk.

TALLÓSI BÉLA

Pozsony. Már a héten megérkezik a pozsonyi filmfesztiválra Jean-Marc Barr francia színész. Tizennégy évfolyama során a szemle több sztárvendéggel is büszkélkedhetett. Itt volt Vanessa Redgrave, akit hazai mozikban legutóbb a Levelek Júliának című komédiában láthattunk. Vendégeskedett itt Fellini színésznője, Anita Ekberg, akit főként Az édes élet híres Trevi-kúti jelenetéből ismerünk. S aki szívünknek leginkább kedves volt, Szabó István is járt a szemlén. Nemcsak ők fényesítették Pozsony filmes ünnepét, de az ő vendégeskedésük nyújtotta a legemlékezetesebb találkozásokat.

Valószínűleg hasonlóan felejthetetlen fesztiválélményeket szerez majd Jean-Marc Barr, akiről sokaknak Luc Besson kultuszfilmje, A nagy kékség jut eszébe. Ő formálta meg a delfinekkel kommunikáló Jacques Mayol figuráját. Később Lars von Trier adott neki főszerepet Európa című drámájában, majd a Hullámtörésben. Több arcát is megmutatta filmekben színészként és rendezőként egyaránt, ám Besson „delfinembereként” nyújtott emblematikus alakítása mindegyiken túltesz. Annyira erős ez a szerep, hogy nehéz színészileg felülmúlni. Jacques Mayolt csendes, érzékeny fiúnak ismerjük meg a filmben, aki fájdalmas árvasággal éli meg apja elvesztését (az apa búvárkodás közben leli halálát a mélyben). A gyermek Jacques-ban épp ezért alakul ki misztikus vonzalom a tengermélyhez. Felnőtt korára tenger- és delfinszeretete, a mély kékség iránti vonzalma nem is végződhetne másként, mint versenyzéssel a szabad merülésben. A vesrenyek pedig elvezetik őt, a mélybe… elvesztett apja után.

A nagy kékségben megteremtett misztikával érkezik Jean-Marc Barr Pozsonyba is. Színészként és rendezőként egyaránt. A fesztiválra ugyanis új rendezői filmjét, az Egy francia család szexuális krónikája című francia vígjátékot hozza el. S a szemle közönsége láthatja idehaza először Jean-Marc Barr legújabb színészi alakítását is, Bojan Vuletic szerb rendező Praktikus belgrádi útikalauz dallal és könnyekkel című romantikus vígjátékában. A fesztivál programja megtalálható a www.iffbratislava.sk honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?