Tajtékos kilenc nap

<p>Nem kevés filmes foga törhetett volna bele Boris Vian kultregényébe, a Tajtékos napokba. Michel Gondry, akit a legromantikusabb szürrealista rendezőként jegyez a szakma, sikeresen vette az összes akadályt. Páratlan vizuális orgiája méltó a műhöz.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Karlovy Vary idei fesztiváljának ez lesz a nyitófilmje, s mivel ünnepi bemutatóról van szó, Michel Gondry mellett az alkotás női főszereplője, az Amelie csodálatos életével világhírűvé lett Audrey Tautou is meghajol a vetítés előtt.

Boris Vian, a Tajtékos napok és más jeles regények (Köpök a sírotokra, Minden hulla fekete, Pekingi ősz) szerzője a francia avantgárd művészet egyik legkülönösebb alakja volt. Műszaki diplomával a zsebében festőként, zeneszerzőként és dzsesszmuzsikusként vált ismertté. Regényei mellett vagy ötszáz dalszöveget írt, színészként több filmben szerepelt (például a Jane Birkin főszereplésével készült Je t’ aime-ben). A Tajtékos napokat Raymond Queneau „korunk legmeghatóbb szerelmi regényének” nevezte. Chloé és Colin, a történet főhősei lángoló szerelmük közepette önfeledten habzsolják az életet. Egy szerencsétlen napon azonban minden megváltozik körülöttük. Meghökkentő stílus, abszurd humor, pergő ritmus jellemzi a filmet, rengeteg álomkép, szójáték, sok-sok képtelen ötlet színezi a történetet, amelyről maga Vian írta, hogy: „Teljes egészében igaz, mert elejétől végéig én találtam ki.”

Audrey Tautou mellett Gondry a férfi főszerepet is egy igazi nagyágyúra bízta. Romain Duris, aki előbb Arsene Lupin, majd Moliére bőrébe bújva nyűgözte le a közönséget, a Szívrablókkal egy életre megszerettette magát. Karlovy Vary meghívását elfoglaltsága miatt nem tudta elfogadni, így csak a vásznon lehet jelen.

Az idei vendégek listáján több jeles filmes neve szerepel. A nemzetközi zsűri munkáját Agnieszka Holland vezeti, aki a Teljes napfogyatkozás (Rimbaud és Verlaine) című amerikai film rendezője. Érkezik Oliver Stone, aki Brad Davis főszereplésével az Éjféli expresszt forgatta, Paolo Sorrentino, aki a cannes-i mustrán mutatta be friss opusát, a La grande bellezzát. Az olasz színeket képviseli majd Valeria Golino is, akit színésznőként A király ágyasa, a Frida, az Esőember és a Négy szoba tett híressé, Karlovy Varyban viszont elsőfilmes rendezőként mutatkozik be.

Julian Sands, a kiváló angol színész (Dobozba zárt szerelem, Meztelen ebéd, Gyilkos mezők) harmadszor lesz a fesztivál vendége, ezúttal azonban John Malkovich színházi rendezésében, a Tisztelettel Harold Pinternek című monodrámában láthatja a közönség. Életműdíjat vesz majd át John Travolta, a Szombat esti láz és a Ponyvaregény (Pulp Fiction) koronázatlan hollywoodi királya, aki egyébként csak nagy ritkán repüli át az óceánt.

Hogy mit kínál a programfüzet? Műsorra tűzik Steven Soderbergh Liberace! című, Cannes-ban nagy feltűnést keltett alkotását. Főhőse egy világhírű amerikai zongorista (Michael Douglas játssza), aki már túl volt a negyvenen, amikor beleszeretett egy tizenhat éves fiúba, ám a köztük lévő nagy korkülönbség ellenére nem kis ideig éltek együtt. Douglas személyesen ismerte a művészt, csak épp az élettársával (őt Matt Damon formálja meg) nem találkozott.

A lengyel színeket egy izgalmas fekete-fehér játékfilm, a Papusza képviseli a versenyben. Papusza nemcsak a lengyel cigányok, hanem az európai romák körében is népszerű költőnő volt, akit hazája történelmének hatvan legjelesebb nőalakja között tartanak számon. Iskolába soha nem járt, írni és olvasni egyedül tanult meg, élete során több mint harminc verseskötetet adott ki, és soha nem tagadta meg önmagát.

Két szlovák alkotás is bekerült a programba. Juraj Lehotský egy javító-nevelőintézetbe került lány történetét meséli el A csodában, a Bársonyos terroristák pedig annak a három férfinak az összefogásáról szól, akik a nyolcvanas években fegyveres akcióval készültek a kommunista rendszer megdöntésére.

Nem kis várakozás előzi meg Jan Hřebejk és Alice Nellis, a cseh mozi két jeles alkotójának új filmjét is. Hřebejk pszichothrillere, a Mézeshetek (főszerepben Aňa Geislerová) a versenyben fut, és egy váratlan helyzettel indít. Még mielőtt elhangzik a boldogító igen az esketőteremben, megjelenik a vőlegény múltbéli barátja, és elindul egy szörnyű érzelmi lavina. Alice Nellis egy hetvenes évekbeli rockbanda (Miroslav Krobot, Karel Heřmánek, Marián Geišberg, Bolek Polívka) majdnem megvalósult comebackjét meséli el komédiába ágyazva.

Nagy reményekkel indul a versenyben Szász János rendezése, az Agota Kristof regénye nyomán forgatott A nagy füzet is. Ez lesz a film világpremierje, amelyen a női főszerepet alakító Molnár Piroska is meghajol.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?