Születésnapi kiállítás nyílt Kassák szülővárosában

Érsekújvár |

<p>Ez vagyok hát - Kassák Lajos fotográfiákon, című kiállítással emlékeznek a költő és képzőművész, a magyar avantgarde atyja születésének 125. évfordulójára a Zmeták Ernő Művészeti Galériában.</p>

Az érsekújvári születésű Kassákot – a művész családtagjait, barátait, írótársait – ábrázoló, csaknem száz fényképből álló jubileumi kiállítást állítottak össze a galéria munkatársai, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Kassák Múzeum társszervezésében. Magdaléna Klobučníková a galéria igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, majd Markusek Ilona kurátor mutatta be a gazdag és sokrétű fényképanyagot, művészi portrékat, melyeket április 21-ig láthat a közönség. Fabó Tibor Jászai-díjas színész a költő versét adta elő. Az Egy fényképem alá, című versét Vattay Elemér felvétele inspirálta. Elgondolkodott azon, amit a kép mutat, mindez egyfajta számadásra késztette a költőt: a rácsodálkozás első pillanatától eljutott a felismerés bizonyosságáig – ezzel hitelesítve saját fényképét.

Kassákot, a fényképezőgép lencséje előtt szívesen pózolót, a horgászt, a magányos férfit, a párkapcsolatban élőt, a társasági és művészéletet kedvelőt láthatjuk egy-egy felvételen. Még fürdőruhás fotót is találunk, ahol a Duna-kanyarban a kedvenc galambjával, Tóbiással fényképezték le. Költőként, képzőművészként Kassák fontosnak tartotta a gondosan komponált, művészi értékű, születésnapi felvételek készülését. Gyakran kapták lencsevégre orosz ingben, csúcsos kalapban, cigarettával a szájában. Haár Ferenc és Kertész André felvételein a feleségével, Simon Jolánnal látható. Második nejével, Kárpáti Klárával is készültek felvételek.

További részletek nyomtatott kiadásunkban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?