Szükség lesz műtétre

Őszirózsa jeligére: „Prosztatamegnagyob-bodásban szenvedek, már több mint egy éve járok kezelésre. Omnic vagy Xatral nevű gyógyszert szedek és Peponen tökmagkivonatot, de nem nagy sikerrel. Éjjelente 8-10-szer is kell vizelnem, s néha fáj is. A vizeletvizsgálat eredménye mindig negatív volt. Ezen kívül 25 éve cukorbeteg is vagyok.”

Az ötvenedik évüket betöltött férfiak gyakori betegsége a prosztatamegnagyobbodás. A férfihormonok viszonylagosan csökkent szintje miatt a dülmirigy (prosztata) egyes részei megnagyobbodnak és nehezítik a vizelést. Az első tünetek közé éppen a gyakoribb éjjeli vizelési inger tartozik. A későbbiekben a vizelet vékony sugárban, nehezen üríthető, sőt bizonyos esetekben teljesen lehetetlen a vizelés. Elhanyagolt esetekben akár a veseműködés is leállhat, ez már az életet közvetlenül veszélyezteti. A vizeletürítést rontják a fűszeres ételek, az alkohol, forró ülőfürdő, fertőzés, ezért a kiváltó tényezőket tanácsos elkerülni. Nem ajánlatos éjjelre nagy mennyiségű folyadékot inni. Ha a vizelet teljesen elakad, a húgyhólyagban felgyülemlődve kínzó, feszítő érzést okoz. Ez az állapot gyors orvosi ellátásra szorul, amikor egy gumicsövet vezetnek fel a húgyhólyagba (katéterezés), és elvezetik a vizeletet. A katétert gyakran hetekig-hónapokig is bent hagyjuk, de nem ez az ideális megoldás, a kényelmetlenség és a fertőzésveszély miatt sem.

Enyhébb esetekben segíthetnek a levelében említett és egyéb hasonló hatású gyógyszerek. Általában csak átmeneti enyhülést hoznak, s előbb-utóbb szükséges a műtéti megoldás. A műtét időpontját az urológus a tünetek súlyossága, a prosztata nagysága, valamint a vizelés után a húgyhólyagban viszszamaradó vizelet mennyisége alapján dönti el. A műtét módjáról is ezek alapján döntenek. Az ún. transzuretrális reszekciókor a túltengő részeket „faragják” le a húgycsőbe, illetve húgyhólyagba bevezetett speciális eszközzel. A radikális műtéteknél az egész prosztatát eltávolítják. Szükségesnek tartom megemlíteni, hogy a prosztatamegnagyobbodás jóindulatú betegség. Viszonylag gyakori a prosztata rákos daganata is, amelyet ma már nagyon korán tudunk diagnosztizálni egyrészt általános urológiai vizsgálattal, egyrészt egy PSA-nak (prosztata specifikus antigénnek) nevezett anyag vérből való kimutatásával. Feltételezem, hogy az Ön esetében a közeljövőben szükséges lesz a műtét. Azért is, mert cukorbetegként egy esetleges húgyúti fertőzés is súlyosabb lefolyású, ezért érdemes megelőzni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?