Szószék a bútorcsaládban

<p>Németh Ilona 2005-ben készült PAX/NEXUS/SALVUS című, egyhárzkritikát megfogalmazó és a tömegtermelést, az ipari szériagyártást kifigurázó objektjét ismét bemutatják.&nbsp;</p>

Ezúttal a fővárosi Gandy Galleryben (Sienkiewicz utca 4.) látható, egy újabb elemmel kiegészítve. A Munkácsy-díjas képzőművész az új, kibővített prezentációra vendégkiállítóként Németh Krisztiánt is meghívta. A Németh Ilona és Ravasz Marián által közösen tervezett PAX (templomi) bútorcsaládból két elemet láthattunk már eddig. Ismerhetjük a szabadon variálható PAX/NEXUS/ SALVUS típust – ez egy többfunkciós szekrénykombináció és gyóntatófülke. A szekrénysor Komplement elemrendszere a belső tér egyéni variálhatóságát teszi lehetővé. Beépíthető világítás is, az alkalmas világítótestet külön kell megvásárolni. Ezeket az információkat a szekrényhez mellékelt – az ismert bútorkereskedelmi hálózat tipográfiája szerint készített – katalóguslap közli, az aprólékos termékleírás részeként. A bútorcsalád templomi bútorként is alkalmazható másik darabja a MALM-IN többfunkciós komód. Annyira praktikus, hogy imazsámolynak is megfelel. A sorozat most, a pozsonyi Kék templom szomszédságában egy szószékkel egészült ki. A templom architektúrájára, építészeti megoldásaira pluszban ráadott építményről van szó, amely egyfajta ráragasztott, parazita létesítményként jött létre. Németh Ilona szószékváltozata egy faliszekrény jellegű építmény, amely a METOD nevet kapta. Nem véletlenül, hiszen külső formai megoldásaival a jól ismert konyharendszert idézi. Bár a METOD szószéket nem fedi hangvető, a helyén egy ultrahangos hangszóró van felfüggesztve, amely kellemetlen érzetet keltő hangot sugároz arra, aki felmegy az emelvényre. Németh Ilona a felsorakoztatott, profán és szakrális tartalmakkal üzenő objektjeit, vagyis funkciós tárgysorozatát a népszerű skandináv bútorház termékeinek stílusában tervezte meg, az adott termékcsalád jellegzetességeit másolva. A személytelenített formatervezés és sorozatgyártás mindenki által elérhető, aránylag olcsó termékei ezek, amelyek nem veszik figyelembe az épített környezetet, illetve amelyek – variálhatóságuknak, elemes felépítésüknek köszönhetően – bármely lakókörnyezetben elhelyezhetők. Németh Ilona kiállítása a piaci trendekről és a fogyasztói szokásainkról, a marketinghúzásokról igyekszik véleményt mondani, egy olyan helyzetet szimulálva, amelyben a liturgikus berendezési tárgyak is mindinkább veszítenek szakrális jellegükből, szinte banálisakká válnak. Olyanokká, amelyek elgondolkoztatnak, vajon egy hármas osztatú szekrény nem abszurd helyszín-e a feloldozáshoz. A kiállítás egyházkritikai vonalát erősíti Németh Krisztián videója a gyónás művészi megjelenítésével, valamint a fiatal képzőművész vallási élettel foglalkozó fotói.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?