Szombati vendégünk Varró Dániel

<p>Immár kétszeres apuka létére még mindig ő az ország Danija, a szülők és csemetéik első számú kedvence. Mivel az utóbbi években csakis a kicsikkel foglalkozott, sokan már el is felejtették, hogy &bdquo;felnőttversekkel&rdquo; kezdett. A hatalmas sikerű Akinek a lába hatos és Akinek a foga kijött című művek után itt a harmadik &bdquo;Misi-könyv&rdquo;, a Nem, nem, hanem.</p>

Sokak szerint csak az tud  gyerekeknek írni, akinek van gyereke.
Ezen rengeteget gondolkodtam, és arra jutottam, hogy ezt a fajta fogékonyságot nem befolyásolja a szerző családi állapota. Sőt, majdhogynem fordítva működik a dolog. Azok a szerzők, akiket felnőttként a legtöbbre tartok, és gyerekként is nagyon szerettem, szinte mind gyermektelenek voltak. Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly... Tudtommal egyiknek sem volt saját gyereke. Ennél a műfajnál szerintem egyrészt a ritmusérzék a legfontosabb, másrészt pedig az, hogy a szerző maga is egy nagy gyerek legyen. Magamon azt látom, hogy amíg nem volt gyerekem, és kicsiknek szóló versekkel próbálkoztam, sokkal felszabadultabban tudtam írni. Amióta a saját gyerekeim ízlésének igyekszem megfelelni, egyrészt bizonyos dolgokkal már nem viccelek, másrészt nem bírom ki, hogy valami kis didaktikát ne vigyek bele – amit egyébként azelőtt szívből utáltam. Lehet, hogy most jobban eltalálom, mi kell a gyerekeknek, de a felnőtt irodalomban sem feltétlenül az a legjobb, ami a legpopulárisabb, amit a legtöbben szeretnek. Szeretném elkerülni a bugyutaságot, inkább a minőség felé igyekszem terelgetni a gyerekeket. Sok olyan verset olvastam nagy költőktől, amiket a saját gyerekeiknek írtak, és az egész olyan személyes lett, hogy engem már nem érdekelt. A szülői szeretet nem tud távolságtartó lenni.

A teljes interjút a szombati Új Szóban olvashatják!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?