Színjátszásunk ötven éve

Komárom. A szlovákiai magyar hivatásos színjátszás fél évszázada címmel szakmai találkozót rendez szombaton a komáromi Jókai Színház, az eseményre az intézmény megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából kerül sor.

Komárom. A szlovákiai magyar hivatásos színjátszás fél évszázada címmel szakmai találkozót rendez szombaton a komáromi Jókai Színház, az eseményre az intézmény megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából kerül sor. A színház ugyan csak jövőre, pontosabban a 2002/2003-as évadban ül jubileumot, azonban a megyei önkormányzatok megalakulásával a teátrum irányításában (is) bekövetkező változások indokolttá teszik az előrehozott összegzést és helyzetfelmérést.

Az ünnepi rendezvény felett Csáky Pál miniszterelnök-helyettes vállalt védnökséget, a programot ő nyitja meg, majd a továbbiakban a tanácskozást Miklósi Péter vezeti. A délelőtti program első részében Tóth László költő, publicista a magyar nyelvű hivatásos színjátszásnak a szlovákiai magyarok önazonosság-tudatának megőrzésében betöltött szerepéről tart előadást. Darvay Nagy Adrienne színikritikus azt vázolja fel, milyen helyzetben van a nemzetiségi színjátszás a rendszerváltozást követő politikai erőtérben, Elekes Botond, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Főosztályának a vezetője pedig a NKÖM határon túli hivatásos magyar színházakat érintő támogatási rendszeréről beszél. A szlovákiai magyar drámaírás témáját Mészáros László drámaíró igyekszik megközelíteni, Gágyor Péter rendező a színházról mint műhelyről, Hizsnyan Géza színikritikus pedig a szlovákiai magyar színészképzés és színészutánpótlás dilemmáiról értekezik. A a színház és a közönség kapcsolatáról, valamint a játékszín dramaturgiájáról Telihay Péter, a Jókai Színház művészeti vezetője-főrendezője és Varga Emese, a színház dramaturgja tart előadást. A délelőtti program utolsó szónokaként Bodnár Gyula publicista a szlovákiai magyar színjátszást elemzi a média tükrében. A délután Nánay István budapesti színikritikusnak a magyarországi és a szlovákiai magyar színjátszás kölcsönhatásait értékelő előadásával kezdődik, majd Jarábik Gabriella, a szlovák kulturális minisztérium kisebbségi főosztályának vezetője a tárca és a hazai nemzetiségi színtársulatok kapcsolatrendszerét ismerteti. Aktuális témáról ad elő Farkas Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat Kulturális Bizottságának az elnöke, aki a komáromi Jókai Színház működési feltételeit ismerteti az újonnan alakult megyei önkormányzat fennhatósága alatt. A (csaknem) utolsó szó jogán Kolár Péter, a Thália Színház igazgatója, és Kiss Péntek József, a házigazda teátrum vezetője ad számot két színházunk jelenéről és jövőképéről. A legutolsó szó pedig a művészeté: 18 órától a komáromi társulat Molnár Ferenc Az ördög című színművét mutatja be. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?