Színes ünnepi megnyitó

KOKES JÁNOSPrága.

KOKES JÁNOS

Prága. A harangok szimfóniája elnevezésű, színes és izgalmas ünnepséggel szombaton este hivatalosan is megnyitotta kapuit Pilsen, Európa idei kulturális fővárosa.

A mintegy 170 ezer lakosú Pilsenben – amely a belgiumi Mons várossal együtt az Európa kulturális fővárosa címet viseli 2015-ben – a most megnyílt programsorozat keretében több mint 600 rendezvényt taranak az év végéig.

A nyitóműsor elején a történelmi főtéren találkozott az a – Pilsen különböző pontjairól indult négy nagy színes, allegóriás kocsikkal, valamint történelmi kosztümökbe öltözött szereplőkkel tarkított – menetoszlop, amely a város négy folyóját jelképezte.

Az ünnepség csúcspontja David Dimitri svájci kötéltáncos produkciója volt. A kötéltáncos a főtér felett mintegy 40 méter magasban kifeszített 240 méter hosszú kötélen átment a katedrális tornyához, majd 70 év után első ízben megkondultak a torony harangjai. Az öt harang a második világháborúban megrongálódott. Felújításuk költségeit gyűjtéssel és közadakozással szedték össze.

A nyitóprogram főrendezője Petr Forman, Miloš Forman Oscar-díjas filmrendező fia volt. 150 cseh és külföldi művész lépett fel, miközben az egész városközpontban nagyszabású fényjátékokat rendeztek.

Rendőrségi becslések szerint az ünnepség eseményeit a főtéren és környékén az esős idő ellenére is ezrek nézték meg. Akik nem jutottak be a térre, melynek befogadóképessége a rendezők szerint 15 ezer személy, azok a város terein és parkjaiban elhelyezett öt nagy képernyőn követhették a programokat. Az év folyamán a Plzeň 2015 elnevezésű programsorozatban egyebek között fellép a legendás Lynyrd Skynyrd amerikai rockegyüttes.

Jiří Suchánek projektigazgató közölte, hogy a Plzeň 2015 költségvetése mintegy 430 millió korona. Ehhez a város 220 millióval, a cseh kulturális tárca pedig százmillióval járult hozzá, míg a régió 45 milliót adott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?