Szigorúan piszkos ügyek

A távol-keleti filmek általában egy-két év alatt érik el a Nyugatot, így lehet, hogy a nálunk most bemutatásra kerülő Szigorúan piszkos ügyek Keleten időközben immár trilógiává bővült.

A távol-keleti filmek általában egy-két év alatt érik el a Nyugatot, így lehet, hogy a nálunk most bemutatásra kerülő Szigorúan piszkos ügyek Keleten időközben immár trilógiává bővült.

Ezúttal nem a féktelen kameramozgásokkal fényképezett tűzpárbajok, hanem két jól megragadott karakter és egy lebilincselő történet szögezi szemünket a vászonra. Az egyik férfi zsaru, de igazából gengszter, a másik fordítva. Ming a maffia megbízásából lépked egyre feljebb a rendőrség hivatali ranglétráján, Yan eközben a rendőrség téglája a gengszterbandában. Mindketten olyan régen játsszák a szerepüket, hogy olykor már maguk is zavarba jönnek, a törvény melyik oldalán állnak is valójában. Egyszer azonban a rendőrség és a maffia is rájön, hogy áruló van a soraiban. Ming és Yan azt a feladatot kapják, hogy derítsék ki, ki az áruló, vagyis saját magukat kellene lefülelniük. Ilyen előzmények után egy hongkongi filmben el kell jönnie a pillanatnak, amikor a két főhős szemtől szemben áll egymással.

A főszerepeket a hongkongi filmgyártás két nagy sztárja, Andy Lau (Fogy az idő, A vadság napjai) és Tony Leung (Szerelemre hangolva, Csungking expressz) alakítja: a macsó külső, amelyet álcájuk megőrzése végett kénytelenek viselni, törékeny belsőt rejt. Ez teszi mélyen átélhetővé figuráik dilemmahelyzetét, így kettősük nemcsak Al Pacino és Robert De Niro Szemtől szemben című krimijét, hanem a hetvenes évek francia zsarufilmjeinek hagyományát is felidézi. (est)

Szigorúan piszkos ügyek (Wu jian dao / Infernal Affairs), színes, hong kongi film 2002, 97 perc, Rendezte: Siu Fai Mak, Wai Keung Lau, Szereplők: Andy Lau, Tony Leung Chiu Wai, Anthony Wong Chau-Sang, Eric Tsang, Kelly Chen, Sammi Cheng

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?