Szervi és lelki eredetű is lehet

„Intim bizalommal” jeligés levélben egy fiú arra kér, hogy ne idézzem, mivel a családban mindenki olvassa a rovatot, és nem szeretné, ha ráismernének.

Kedves Fiatalember, a barátnője problémáját vaginizmusnak hívják, melynek lehet organikus (szervi) és pszichés (lelki) háttere. Az elsődleges szervi eredetű vaginizmust okozhatja a hüvely fejlődési rendellenessége, lehet gyulladásos folyamat következménye, kialakulhat a rendellenesen fejlődött méh fekvése, kismedencei tumor stb. miatt. Másodlagos szervi eredetű vaginizmust kiválthat a méhnyak gyulladása, kismedencei gyulladásos folyamat, gátmetszés fájdalmas hege stb., ezért a probléma elsősorban alapos nőgyógyászati kivizsgálást igényel. Ha az organikus okok a nőgyógyász által kizártnak tekinthetők, találkozhatunk elsődleges és másodlagos pszichés eredetű vaginizmussal. Az elsődleges lelki okokra visszavezethető vaginizmusnak két fő oka lehet: a) a felvilágosítás hiányából, tudatlanságból, tévhitekből eredő félelem a közösüléstől, amely az izomvédekezés kialakulásához vezethet; b) mély belső konfliktusok, melyek a szexualitáshoz társuló, általában nem tudatos bűntudatot eredményezik. A leggyakoribb tévhit a vaginizmusban szenvedő hölgyek között a szűzhártya anatómiai felépítésével és funkciójával kapcsolatos. Sok esetben vastag lemeznek képzelik el, amely teljesen elzárja a hüvelybemenetet, átszakítása nagy fájdalmat és erős vérzést okoz. Az érzelmileg labilis hölgyekben a fájdalomtól való félelem provokálhatja a vaginizmus védekezési mechanizmusát. A szexualitással kapcsolatos bűntudat ritkán jelentkezik tudatos formában, általában az illető fantáziáiból, álmaiból következtethetünk rá. Gyakori, hogy a szexualitástól való szorongást az a fantázia fedi le, hogy a kliens úgy gondolja, a hüvelybemenete túl szűk, ezért nem alkalmas közösülésre. Ezt a jelenséget az egyik kutató csipkerózsika-szindrómának nevezte el.

A másodlagos lelki okok a vaginizmus kialakulásában a következők lehetnek: a) a terhességtől való félelem, ha a fogamzásgátlás nem megoldott; b) a férj (vagy partner) korai magömlése, amely megakadályozhatja, hogy a nőnek orgazmusa legyen. Az így ismétlődő kudarc, amelyhez fájdalom is társulhat a kismedencei vérbőség következtében, a másodlagos vaginizmus kialakulását okozhatja; c) partnerkapcsolati konfliktusok, a kapcsolat elszürkülése, érzelemszegénnyé válása is oka lehet a másodlagosan keletkező vaginizmusnak.

A barátnőjének ezek után azt ajánlom, hogy vizsgáltassa ki magát egy nőgyógyásszal. Ha az nem talál semmi szervi elváltozást, forduljon szexológushoz, pszichiáterhez vagy pszichológushoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?