Szemtelen girlpower az erődben

dd

Végre én is eljutottam a komáromi Öregvárba, arra az előadásra, amely szinte minden díjat besöpört az idei Jókai Napokon, és a letaglózott zsűritagok szerint a színjátszó fesztivál utóbbi tíz évének top 3 produkciói között van. Még három plusz két alkalommal játsszák, ezekre már lehetetlen beférni.

Az alábbiakat tehát (sajnos) nem kedvcsinálóként írom, hanem dokumentációs céllal, hogy minél több nyoma maradjon ebben az univerzumban a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont színjátszó csoportja által létrehozott különleges kulturális értéknek. Manapság persze már mindent videóra vesznek, erről azonban bajosan készülhetne olyan felvétel, amely képes lenne visszaadni az atmoszférát – azt a bizonyos genius locit, „amelyet sokan géniusz Lacinak értenek, úgyhogy felesleges emlegetni”.

Ez már egy félmondat volt A nagy koronarablás című darabból, Tóth Gábor művéből, aki szerzőként, rendezőként és csoportvezetőként is messze földön híres a hazai magyar színjátszóberkekben. Profi színházi emberek is fejet hajtanak munkássága előtt, hiszen évről évre prezentál egy-egy sajátos, besorolhatatlan stílusú, a történelmet „popkulturalizáló”, rejtett és egyértelmű aktuális utalásokkal teli szövegkönyvet, melyet a mariánumos diákokkal színpadra visz – az ő ötleteiket is beépítve. A csoport nevének „szótöve” az iskolájukra utaló MEG, amely mindig az aktuális darab szellemében folytatódik, idén például MEG+intszéplesz.

Ha egy gazdagabb országban élnénk, kulturális turisztikai látványosság lehetne ebből az előadásból, és játszanák, amíg csak lehet –akár úgy is, hogy a különböző okokból kieső szereplők helyett újakjönnének. A nagy koronarablás ugyanis nemcsak látványos színház, hanem egy csaknem háromórás erődtúra is.

Nyilván velem együtt sokaknak elszabadult a fantáziája ezekben a terekben járva, hogy micsoda össz-művészeti helyszín működhetne itt. Nyugatabbra ölni tudnának egy ilyen objektumért, már rég kiglancolták volna, és menő alternatív fesztiválokat szerveznének a remek akusztikájú ősi falak között, illetve a külső helyszíneken.

A Jókai Napok történetében soha nem volt még helyspecifikus sétálószínház, sőt, Tóth Gáborék előtt senkinek nem jutott eszébe ily módon kihasználni az erőd nyújtotta lehetőségeket. Igaz, hogy potyog a vakolat, hogy néhol hepehupás a talaj, és pár denevér is elröppen az ember feje fölött, a hely adottságait szépen beleépítették a darabba – hiszen 1440-ben járunk egy (illetve több) palotában, ahol szintén nem volt villany, és az udvari muzsikusok sem tudták hová bedugni az erősítők kábeleit.

Nézzük az alaphelyzetet. Albert, Magyarország első Habsburg-uralkodója váratlanul meghal, és felesége, Erzsébet vezeti az országot, akit a bunkó magyar főurak nem fogadnak el. Ők szívesebben látnák a trónon a 16 éves lengyel III. Ulászlót, a 31 éves özvegy azonban nem akar hozzámenni egy suhanchoz, ugyanis gyermeket vár, és a szakértők fiút jósolnak. Érthető, hogy neki szánja a koronát, amely itt most kivételesen nem csak egy metafora: Erzsébet szó szerint meg akarja kaparintani a magyar koronát, és Visegrádról Komáromba hozatni – azaz ellopatni – talpraesett komornájával, Kottanner Ilonával. A nagy koronarablást a komorna izgalmas és szórakoztató feljegyzéseiből ismerhetjük, más forrásunk nincs. Állítólag két lovaggal érkezett Visegrádra – a mariánumosok változatában viszont egy csapat udvarhölgy társaságában, akikre aztán tényleg senki sem gyanakodhatott.

A tervezgetés során a női egyenjogúság kerül fókuszba, az öntudatra ébredt lányok módosított szöveggel eléneklik A Pál utcai fiúk című, Komáromban is aktuális musical híres grunddalát, és hát Erzsébet (Nagy Enikő) is egy megtestesült girlpower. Halott férjének szelleme (Kantár Máté) ugyan próbál hatni rá, de mintha a falnak beszélne. Elsétálunk Lengyelorszába is, hogy megismerjük a fiatal Ulászlót (Mózes András), és megértsük, miért nem kellett Erzsébetnek.

A fiúk több szerepet játszanak a darabban, mert női túlerő van a csoportban, az udvarhölgyek bájosan körbeduruzsolják a teret, de ha kell, a magyar főurakat is megtestesítik néhány kackiás műbajusz segítségével. A darab tele van zenei betétekkel, az akusztikus hangszerek remekül szólnak a térben. Egymást követik a szellemes, látványos megoldások minimális kellékkel. Ahogy vonulunk a narrátor-idegenvezető után (Csörgei Evelyn), egyre inkább beszippant az előadás, melyet ketten rendeztek: Tóth Gábor és Miklós László, aki civilben a Komáromi Jókai Színház munkatársa. A koreográfiákba Matusek Attila is besegített. Felejthetetlen élményt kapott az ötven néző – biztonsági okokból csak ennyien láthattak egy-egy előadást. Én sorrendben a tizenharmadikat csíptem el, és ha hozzáveszem a soron következő ötöt, ki is jön egy átlagos hazai magyar kőszínházi széria...

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?