Szecessziós kincsek

Komárom |

<p>Brüsszelben, Szabadkán és Budapesten már láthatta a közönség, most a Limes Galériában mutatják be a Magyarszecessziós&nbsp;építészet Európában című kiállítást.&nbsp;</p>

Az alapvetően - színes fotókat és információs szövegeket tartalmazó - tablókból összeállított tárlat Kárpát-medence magyar szecessziósépítészeti örökségét, az impozáns stílus meghatározó épületeit mutatja be, hangsúlyozva az építészeti remekek európai és egyetemes értékét. A kiállítás gerincét alkotó tablókon Bagyinszki Zoltán fényképein láthatók a leggazdagabb szecessziós örökséggel büszkélkedő magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és horvátországi városok kincsei, köztük a szecessziós építészet sajátosan magyar változatát megteremtő Lechner Ödön és az ő elveit követő építészek legjelentősebb alkotásai. A mai Szlovákia területén fellelhető szecessziós épületeket bemutató tablón kiemelt helyet foglal el a leghíresebb, a Pozsonyban található Árpád-házi Szent Erzsébet-templom, vagyis a Kék templom, mely Lechner Ödön tervei alapján épült 1909-11-ben. Emellett látható mások mellett a Böhm Henrik és Hegedűs Ármin tervei szerint 1910-12-ben épült szecessziós gyöngyszem, a pöstyéni Thermál Palace Szálló és Irma fürdő, valamint a Medgyaszay István tervezte és 1912-13-ban épült ógyallai Szent László-templom. 

A kiállítás kurátorai és megalkotói - Papp Linda, Zámbó Lilla és Szögi Tamás - a szecesszió színes világát térben is megteremtik különböző, hatásosan megvilágított installációkkal, amelyeken egyebek közt lenyűgöző mintázatú üvegmozaikokat csodálhat meg a látogató. Egy szép kivitelezésű makett pedig a jellegzetes stílusjegyeket vonultatja fel. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"224369","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"457","title":"Színes térelemek egészítik ki a tablókat","typeof":"foaf:Image","width":"324"}}]]

Szabad formálás, szakítás a klasszikussal, szokatlan alaprajzok, a legmodernebb anyagok használata, absztrakt motívumok, nemzeti jelleg és nemzetközi jelenlét -sorolja Papp Linda kurátor az elveket, melyek mentén a szecessziós építészet a századforduló szignifikáns irányzatává vált Európában. Bár nehezen fogadták el, néhány év alatt végigsöpört a kontinensen, és sok országban megannyi remekmű született ebben az art nouveaunak is nevezett stílusban. Az első világháború azonban közbeszólt: a szecesszióépp elindult, vége is lett. 

A magyar szecessziós építészet európai remekeit bemutató kiállítás április 10-ig tekinthető meg Komáromban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?