Szarajevó Szíve díj Tarr Bélának

Budapest |

<p>Szarajevó Szíve díjat kapott Tarr Béla. A szarajevói filmfesztivál rangos elismerését a világhírű magyar filmrendező személyesen vette át a fesztivál nyitóünnepségén.</p>

A Honorary Heart of Sarajevo Award elnevezésű elismeréssel a hétvégéig tartó szarajevói filmfesztiválon, a Balkán elsőszámú nemzetközi filmes seregszemléjén tüntették ki a magyar rendezőt - közölte a Magyar Filmunió pénteken az MTI-vel.     Az idén 19. alkalommal - augusztus 16. és 25. között - megszervezett fesztiválon 2005 óta adják át a rangos különdíjat azon filmművészeknek és szakmabelieknek, akik kimagasló szerepet töltöttek be a filmművészet gazdagításában és hozzájárulásuk jelentős a délkelet-európai filmipar fejlődéséhez.    Az elmúlt években többek között Angelina Jolie, Dzsafar Panahi, Dieter Kosslick, Mike Leigh és Marco Müller vehette át az elismerést.     Tarr Béla filmjeiből 2006-ban nagyszabású retrospektív programot mutatott be a szarajevói filmfesztivál. A világhírű magyar filmrendező 2013 februárjában a szarajevói tudományegyetemen alapította meg és indította el a Film Factory filmakadémiát, amely olyan neves vendégoktatókkal kínál egyetemi képzést fiatal filmeseknek, mint Gus van Sant, Jim Jarmusch, Tilda Swinton, Cristian Mungiu, Carlos Reygadas és Agnieszka Holland.     A Szarajevó Szíve díjat Mirsad Purivatra fesztiváligazgató adta át Tarr Bélának az előző heti nyitóünnepségen.     A szarajevói filmfesztivál rövidfilmes és dokumentumfilmes versenyében is látható magyar alkotás: a két mezőnyben Dési András György és Móray Gábor Valaki vacsorára című rövidfilmje, valamint Groó Diana Regina című dokumentumfilmje indul a Szarajevó Szíve-díjért.     A szarajevói filmfesztivál tehetséggondozó programjának, a Sarajevo City of Film nagydíját magyar-román rendező, Grosan Cristina Holiday at the Seaside (Tengerparti nyaralás) című kisjátékfilmje nyerte el.     Tavaly a Sarajevo City of Film díj nyertese Nagypál Orsolya Körforgalom című alkotása volt, amelyet a hagyományoknak megfelelően az idei mustrán is műsorra tűztek. A fesztivál Operation Kino című válogatásában a Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével készült Csendesek című holland-magyar koprodukciót, Ricky Rijneke első játékfilmje is szerepel. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?