Szalonnabogár

szalonnabogarak (Dermestidae) nemzetségének nálunk egy tucat faja él, ezek a legkülönbözőbb állati eredetű anyagokon (bőr, húsáru, szárított hal, bél, gyapjú, selyem) károsítanak. A közönséges szalonnabogár (Dermestes lardarius) teste megnyúlt tojás alakú, 7–9 mm-es.

szalonnabogarak (Dermestidae) nemzetségének nálunk egy tucat faja él, ezek a legkülönbözőbb állati eredetű anyagokon (bőr, húsáru, szárított hal, bél, gyapjú, selyem) károsítanak. A közönséges szalonnabogár (Dermestes lardarius) teste megnyúlt tojás alakú, 7–9 mm-es. Felül fekete színű, apró világosabb foltokkal, alul a szárnyfedői is feketén vagy sárgásszürkén szőrözöttek, körülbelül a középtájtól hullámvonalú átmenettel a tövükig vörösesbarnás dús szőrzet borítja őket, három-három fekete folttal. Csápjuk a család tagjaira jellemzően bunkósan végződik. A természetben is előfordul elhullott állatok tetemén vagy madarak fészkében, emlősök vackában – leginkább azonban az ember környezetét kedveli. Szőrös lárvája élelmiszer- és bőrraktárakban, éléskamrákban károsít. Kedvence az állati eredetű élelmiszer, mint például a szalonna és mindenféle más tartósított húsáru, de megtámadja a kitömött állatgyűjteményeket is. Eredeti hazája Közép-Európa, mára viszont már az egész világba széthurcolták.

A szalonnabogarat semmiképp se engedjük elszaporodni, mert éléskamránkban minden hússzármazékot rövid idő alatt teljesen tönkretesz. Különösen disznóölések után tanácsos szalonna-, kolbász- és sonkakészletünket rendszeresen átvizsgálni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?