Sokszínűség jellemzi a Booker-díj idei jelöltjeit

Margaret Atwood

Kihirdették kedden Londonban a legrangosabb brit irodalmi elismerés, a Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára felkerült műveket: a szerzők között négy nő és két férfi van, meglepetésre Hilary Mantel nem került a döntősök közé.

A The Guardian a listát „a díj történetében a legsokszínűbb felhozatalnak” nevezte, és kiemelte, hogy a szerzők közül csak ketten fehérek. A jelöltek között négy elsőkönyves szerző van.

Az 50 ezer fontos fődíjért folyó versenybe egy zimbabwei, egy etióp-amerikai, egy skót-amerikai és három amerikai író jutott be. A döntősök között van Diane Cook a The New Wilderness, Tsitsi Dangarembga a This Mournable Body, Avni Doshi a Burnt Sugar, Maaza Mengiste a The Shadow King, Douglas Stuart a Shuggie Bain és Brandon Taylor a Real Life című könyvvel.

A brit Hilary Mantel, aki korábban kétszer is elnyerte a Booker-díjat, ezúttal lemaradt a listáról, bár Thomas Cromwellről szóló trilógiájának utolsó kötete még szerepelt a díjesélyesek hosszú listáján.

A díjról döntő zsűri elnöke, Margaret Busby elmondta, hogy a szűkített listára került hat regény „váratlanul jött össze, hangjuk és szereplőik a zsűri minden tagjában visszhangot keltettek, noha nagyon különbözőek”.

Mint kifejtette, a művek között van olyan, amely egy, a nyolcvanas években a glasgow-i munkáskörnyezetben felnövő különös gyermekről szól. Egy másik hőse egy nő, aki Zimbabwében küzd posztkoloniális rémálommal. Máshol egy férfit ismerünk meg, aki egy egyetemi kampuszon harcol a rasszizmus ellen. Az egyik regényben egy nő idősödő anyjával vág keresztül Indián, és a nők erejét mutatja az a regény is, amelyben a harmincas évek Etiópiájában egyszerű emberek kelnek fel, hogy megvédjék az országukat a betolakodókkal szemben.

Tavaly Margaret Atwood A testamentumért és Bernardine Evaristo a Girl, Woman, Other című regényéért megosztva kapta a Booker-díjat. Az idei nyertest november 17-én jelentik be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?