Slambeköpött költészet

<p>Tájainkon is egyre többen vállalkoznak arra, hogy meglovagolják a költészet és a rapzene közt húzódó határvonalat. A múlt héten Komáromban, előtte pedig Dunaszerdahelyen nyert bizonyítást, hogy a slam poetry a szlovákiai magyar közegben egyre népszerűbb műfaj.</p>

VERES ISTVÁN

 

Meg szokták említeni még a stand up comedyt is, mint az egyetemes slam-szivárvány egyik alapszínét a rap és a költészet mellett. Aztán, hogy mikor melyik szín kerül túlsúlyba, az előadótól függ. Előadók pedig vannak! A múlt pénteki komáromi versenyt a Mokka kávézóban például egy Magosi Laci nevű fiatalember nyerte. A cirka ötvenfős közönség ovációval fogadta ötletes nyelvi megoldásait. Megtudtuk tőle, hogy a vers és a slam is csak akkor jó, ha „közönséges”, vagyis ha van, aki ott helyben megtapsolja.

Persze zenéről (meg slamről) írni olyan, mint építészetről táncolni. Itt és most műfajról van szó, amely csak az előadás helyszínén képes arra, hogy hatást gyakoroljon. A versenyeken előre megadott téma van, amit a szerzők általában figyelmen kívül hagynak, ez viszont nem rontja el az estet. Pénteken az „Időutazás” volt a vezérmotívum, de a 6 versenyző közül talán kettő, ha figyelembe vette. „Ez a szabad mikrofonos módszer sikeresebb” – mondja Vida Igor szervező, a Naconxypan Polgári Társulástól. A versenyeken a káromkodásokkal tűzdelt rap helyett inkább a költészet irányába szeretnék súlyozni a produkciókat, jegyzi meg lapunk kérdésére. Az estek színvonalát magyarországi, afféle profi előadók (szl)emelik. Komáromban ott volt a japán szakos Simon Márton, a matek érettségiről az akció kedvéért ellógó Kemény Zsófi és Gábor Tamás Indiana, aki szerint ha bő gatyában és kapucniban slamelünk, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy fehér ingben szavaltuk a verset. „Mer´a rapkatona nem Szép Ernő, nem, hogy Ottlik, / De ebbe a slambe akaratlanul is belebotlik, / és hát lehet káromkodni, úgyhogy: shit, fuck, bitch, / éljen a Nyugat, éljen Babits!” – üzente a Mokkából Závada Péternek a Nyugat 100 éves jubileuma alkalmából. Őket persze már ismerik a vájtfülűek, Závadát Akkezdet phiaiból, a többieket pedig a Slammereknek a magyar című videóból, ami a youtube-on is fenn van. Este tíz körül aztán tényleg elszabadult a mikrofon, hallhattuk slamelni többek között Benkő Gézát, és a második helyezést szerző Laboda Robi is előadta alapművét, a Szerettelek felpofozva régen-t.

Tavaly decemberben a dunaszerdahelyi slam-esten tele volt az NFG-klub. „Idén még három estet tervezünk, az elsőt és a téli záróestet Dunaszerdahelyen, közben pedig még egyet Gútán vagy Párkányban” – ígéri a szervező.

A Na´conxypant az elmúlt években az Are you free? és a Mediawawe fesztiválokról, valamint az általuk szervezett zenei workshopokról ismerhetik. „Próbáljuk az ismeretlenebb zenei műfajokra irányítani a figyelmet” – teszi hozzá Vida Igor. A slam-estekre, mint zenei workshopokra, a kormányhivatalnál is pályáztak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?