Sir Michael Palin 80 éves lett

palin k

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Michael Palin angol, humorista, író és színész, a legendás Monty Python csoport tagja.

Értelmiségi családból származik, eredetileg történésznek készült, az Oxfordi Egyetem hallgatója volt. Ott ismerkedett meg Terry Jonesszal, akivel több egyetemi darabot írtak közösen.

Diploma után, 1965-ben a véletlennek köszönhetően műsorvezetője lett a BBC Most! című humoros popműsorának, majd a Frost-jelentés (Frost Report) című szatirikus szórakoztató műsor íróstábjának volt tagja, ahol többek között a későbbi Monty Python-tagokkal, Graham Chapmannel, John Cleese-zel és Eric Idle-lal is együtt dolgozott. Ebben az időben írta Jones és Idle közreműködésével A hiba nem az ön készülékében van (Do Not Adjust Your Set) című gyerekműsor epizódjait, amelyben mindhárman szerepeltek is. A sorozt animációit az amerikai Terry Gilliam készítette. Graham Chapmannel és John Cleese-zel a Hogyan bosszantsuk az embereket (How to Irritate People) című műsorban dolgozott együtt, ekkoriban jött az ötlet, hogy készítsenek saját műsort.

Így született a Monty Python Repülő Cirkusza, amelynek szürreális animációit Terry Gilliam készítette. Az első részt 1969. szeptemberében vették fel és októberben került adásba a BBC-n. Ezt a következő négy szezonban még 44 epizód követte.

A csoport 1975-ben mutatta be első egész estés filmvígjátékát, az alacsony költségvetéssel készült Gyalog galoppot, amelyben minden tag több karaktert játszott, és amelyet részben Palin jóbarátja, George Harrison, a Beatles tagja finanszírozott. Ezt követte 1979-ben a szintén kultuszfilmmé vált Brian élete című vígjáték, amelyet több országban istenkáromlás vádjával betiltottak. 1983-ban mutatták be Az élet értelme című filmszatírájukat, amely a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.

A Monty Python 1983-ban szűnt meg, a tagok külön-külön folytatták. Michael Palin szerepelt Terry Gilliam filmjeiben (Időbanditák, Brazil, Jabberwocky), valamint Terry Jones Békavári uraság című alkotásában. A legnagyobb sikere azonban A hal neve Wanda című filmnek volt, amelynek szerepéért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-díjat.

A nyolcvanas években a BBC-nek készített nagy sikerű útifilmeket, amelyek tele vannak humorral: Utazások a Föld leghíresebb vasútvonalain, 80 nap alatt a Föld körül, Sarkig tárt világ, Utazás a Csendes-óceán körül, Hemingway nyomában, Szahara, Himalája, Brazília. Az Új Európa című sorozatában többek közt Magyarországot is bemutatta.

2018-ban a világtól elzárt Észak-Koreában forgatott, 2022-ben pedig a világ egyik legveszélyesebbnek tartott országát, Irakot kereste fel. Útifilmes naplói alapján könyvek és hangoskönyvek is készültek, amelyek közül több magyarul is megjelent, emellett gyerekkönyveket is írt. Honlapja szerint idén szeptemberben jelenik meg a családjának történetével foglalkozó Great Uncle Harry című regénye.

2018-ban II. Erzsébet lovaggá ütötte, így azóta a Sir szócskát is neve elé biggyesztheti. 2009-ben három évre a Brit Királyi Földrajzi Társaság elnökének választották. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?