Sir Michael Caine is 90 éves lett

ll

Az angol színjátszás két Oscar-díjjal, számos Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjjal kitüntetett „nagy öregje” ma ünnepli 90. születésnapját.

Maurice Joseph Micklewhite néven egy kétszobás, áram nélküli londoni lakásban látta meg a napvilágot. A halpiacon hordárként dolgozó apja és takarítónő anyja úgy gondolta, ő is a halüzletben boldogul majd. Tizenhat évesen félbehagyta tanulmányait, alkalmi munkákból élt, a film világával egy mozi takarítójaként került közelebbi kapcsolatba, 1951-től katonai szolgálatot teljesített, még a koreai háborút is megjárta.

Később segédügyelő lett egy vidéki színháznál, ahol néha kisebb mellékszerepeket is kapott. 1954-ben Londonba költözve vette fel a Caine művésznevet, a Zendülés a Caine hadihajón című film hatására. A következő években több mint száz televíziós produkcióban tűnt fel, Az Alfie című film tette híressé, amelynek főszerepéért Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték. A hetvenes évek elején kedvelt akciósztárrá nőtte ki magát, játszott Az olasz melóban (1969) és A mesterdetektívben Laurence Olivier oldalán (1972)-ben, melyért másodszor jelölték Oscarra.

Első Oscar-díját a legjobb mellékszereplő kategóriában Woody Allen Hannah és nővéreiben nyújtott alakításának köszönhette 1986-ban, a másodikat pedig 1999-ben Az árvák hercegéért, ahol egy morfinista orvost játszott.

Több mint 130 filmben szerepelt, és többször elmondta, hogy soha egyetlen felkérést sem utasított vissza. Ezért jó pár gyenge, kommersz film is becsúszott hosszú karrierje során, de nem bánja, hogy ezekre is igent mondott, mert - mint azt egy interjúban megjegyezte - ezekért is ugyanúgy megfizették, mint a jó filmekért.

Számos díjat és elismerést kapott, II. Erzsébet királynő 2000-ben lovaggá ütötte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?