Sidó Zoltán volt Csemadok-elnök az idei Pro Probitate-díjas

Dunaszerdahely |

<p>Sidó Zoltán, a Csemadok volt országos elnöke kapta a Magyar Koalíció Pártja (MKP) által adományozott idei Pro Probitate (Helytállásért)-díjat.</p>

Sidó Zoltán 1981-től állt a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális és társadalmi szervezet élén, később a Magyarok Világszövetségének is választmányi tagja volt.

A felvidéki magyar nemzeti közösség érdekében kifejtett több évtizedes tevékenységéért járó díjat a betegsége miatt távol maradó kitüntetett helyett fia, Sidó Árpád vette át Berényi József elnökhelyettestől és Bárdos Gyula frakcióvezetőtől.

A városháza dísztermében tartott ünnepségen Nagy Frigyes alpolgármester köszöntötte a megjelent parlamenti képviselőket és vendégeket, köztük Csáky Pál MKP-elnököt. Bárdos Gyula megemlékezett gróf Esterházy Jánosról, akinek emlékére a díjat alapították. Az idei díjazott életútját Berényi József méltatta. Sokrétű társadalmi tevékenysége közül a szlovákiai magyar oktatásért kifejtett tevékenységét ecsetelte bővebben. Sokat tett a szlovákiai magyar iskolákkal szembeni támadások és anyanyelvünk térvesztése ellen. Az alternatív oktatás bevezetésének kísérletét országos tiltakozó akció megszervezésével többek között neki köszönhetően sikerült meghiúsítani. Kiötlötte és magyarországi felsőoktatási intézményekkel karöltve  Komáromban útjára indította a magyar tanító- és óvópedagógus-képzést. „Tőle tanultam meg, hogy egy közéleti személyiség tudjon improvizálni és legyen bátor” – mondta Berényi egy országos petíciós akcióra emlékezve, ahol Sidó az érdektelen és szétszéledő tömeget azzal fogta meg, hogy elkezdte énekelni a Szózatot.

Sidó Árpád tolmácsolta apja köszönetét, felolvasta rövid üzenetét. A díjat megtiszteltetéssel vette, és felhívta a figyelmet a hatalom magyar iskolákkal szembeni újbóli mesterkedésére. Ennek kapcsán helytállásra buzdította a magyarság képviselőit.

Az ünnepséget követően Bárdos Gyula elmondta, hogy néhány képviselőtársával személyesen is meglátogatják a betegséggel küszködő díjazottat. (jom, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?