Segítség, hal lettem!

Aki azt gondolja, hogy a Segítség, hal lettem! című német–dán–ír rajzfilm valami újszerű, friss dologgal fog előrukkolni, az nagyot téved.

Aki azt gondolja, hogy a Segítség, hal lettem! című német–dán–ír rajzfilm valami újszerű, friss dologgal fog előrukkolni, az nagyot téved. A gyártókat elég erőteljesen megérintette Hollywood szelleme, ezért maguk elé tették az etalonnak tekintett Disney rajzfilmek receptjét, és összekotyvasztottak belőle egy kellemes produkciót, amit nagy valószínűséggel a hazai mozik is sikerrel játszanak majd.

A vagány, ám néha kicsit szeleburdi Pecás, az édes Csilla és az okostojás Dagi szüleik tiltása ellenére elindulnak horgászni az óceánhoz, de vesztükre a habókos Krill professzor laboratóriumában találják magukat. A prof a globális felmelegedés és a jégsapkák olvadása miatt (itt egy környezetvédő tanmeserészlet következik) feltalált egy varázsszert, amitől ha kritikusan magasra emelkedne a vízszint, az emberek halakká változnak. A csodalötty nem tökéletes, ugyanis ha valaki 48 órán belül nem kapja meg az ellenszert, akkor haltestben kénytelen leélni élete további részét. Csilla, mivel megszomjazik legurít néhány korttyal belőle, és pillanatok múlva már az óceán fenekén találja magát tengericsillagként, így kezdetét veheti a kalandos keresés, az óra pedig ketyeg. Pecás egy repülőhal, Dagi pedig egy medúza alakjában indul átfésülni a nem éppen kis területet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Joe, a kalauzhal megkaparintja az ellenszert, ami fura hatással van a tenger lényeire, ugyanis intelligenciát kölcsönöz számukra a lenyelt mennyiség függvényében. Joe IQ-bajnok cápa testőrének és páncélos rákhadseregének segítségével próbálja igába hajtani a tenger népét, ami igen csak megnehezíti lelkiismeretes hőseink dolgát. Mit is tehetnének, minthogy egy csikóhal segítségével szembeszállnak az ellennel, azt is megkockáztatva, hogy kifutnak az időből és soha többé nem térhetnek vissza a szárazföldre.

Van itt minden, ami a sikerhez kell: számítógépes víziszörny (jelen esetben egy morcos óriás polip), zenés-táncos betétek a szereplők előadásában és sok-sok poén. Ennek megfelelően nem kétséges a végkifejlet sem, ami viszont a szokásosnál is csöpögősebbre sikeredett. Mindössze egyetlen vonalon nem léptek a DreamWorks vagy a Disney nyomába az alkotók (tegyük hozzá, szándékosan): a Segítség, hal lettem! sem a poénok, sem a történet, sem a látvány tekintetében nem családi mozi, hanem hamisíthatatlan gyereknek szóló mese. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Chicago International Children’s Film Festivalon elnyerte a gyermekzsűri megtisztelő díját a rajzfilm kategóriában. A figurák eredeti hangjai közt olyan ászok szerepelnek, mint például Alan Rickman a Drágán add az életed!-ből, de a messze földön híres magyar szinkron ismét zseniálisra sikeredett (Gálvölgyi János, Alföldi Róbert, Jáksó László, Kulka János, Verebes István stb.), ami csak még élvezetesebbé teszi a 80 percnyi játékidőt. (mozinet)

Segítség, hal lettem! (Hjelp, jeg er en fisk / Help I’m a Fish), színes, német-dán-ír film (2000), 80 perc, Rendezte: Michael Hegner, Stefan Fjeldmark

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?