Kultúra

Sasok vagyunk és galambok? (Galéria)

Pozsony | A Kunsthalle október 28-ig látható Sasok és galambok című tárlata arra keresi a választ, hogy a nemzeti szimbólumok miként határozzák meg nemzeti identitásunkat.
Tallósi Béla

2018. szeptember 13. 13:18

Sasok és galambok
- Somogyi Tibor felvétele

A művészek a nemzeti identitás, a nemzethez tartozás, a nemzet fogalmának művészi meghatározásában, kifejezésében, definiálásában nem kizárólag vizuális jelképekkel dolgoznak. A kölni származású Hans Haacke egy plakátot készített, amelyen az államot (bármely államot) alkotó népet a „Mi (mind) egy nemzet vagyunk” mondattal definiálja. A kiállítási anyagban és a Kunsthalle homlokzatán is látható plakáton ez a – nemzetfogalmat meghatározó – mondat tizenkét nyelven olvasható.

Ugyancsak verbális alapból indul ki Ivana Šáteková a Mi volna, ha… című interaktív munkájával. Része egy anonim internetes ankét, melyben három kérdésre kellett válaszolni. 1. Ön szerint milyen volna a mai Szlovákia, ha Hitler nyeri meg a második világháborút? 2. Ön szerint milyen volna a mai Európa, ha Hitler nyeri meg a második világháborút? 3. Szlovákia számára jót vagy rosszat hozott volna Németország második világháborúbeli győzelme? A kapott válaszokat, véleményeket Šáteková vizuális tartalommá formálta, s ezeket az illusztrációkat mutatja be a kiállításon. A kérdőív kitöltésére a helyszínen is lehetőség van.

A művészek torzítva, iróniát és humort alkalmazva is dolgoznak a szimbólumokkal – amelyek nem kizárólag galambok és sasok. Olyan funkciós objektumokat is beemeltek a munkáikba, amelyek évekig tárgyi környezetünk elválaszthatatlan részét képezték.

 

Galéria
Sasok és galambok -1
Sasok és galambok -2
Sasok és galambok -3
Sasok és galambok -4
+16

Stano Masár Appearing History című objektsorozatából mutat be egyet. A letűnt éra újságos standjai közül helyezett el egy autentikus leletet a Kunsthalle folyosóján. Ezek a típusbódék évtizedeken át nagyban meghatározták köztereinek látványát. Masár a szerkezeten kívül azoknak az újságoknak a tipográfiáját és tartalmát is érzékelteti, amelyeket e standokon kapni lehetett. És egy élethelyzetet is vázol: a zárt ablaknyílásba kiakasztotta a „Rögtön jövök” táblát.

A német Anna Tretter szlovákiai utazásait az Úton – apró házak című installációjával érzékelteti. Térképszerűen ábrázolja az autóbuszjáratokkal megtett útvonalakat – ezekhez különféle buszmegállóbódé-típusokról készített fotókat csatol.

Tomáš Džadoň Hagyományos lakókocsi című munkája – egy tájház-szerűen berendezett népi lakókocsi – a Kunsthalle előtti téren látható. A művész arra kérdez rá: milyen hitelesen lehet meghatározni a kulturális identitást ma nem élő, tradícióként ránk hagyományozott realitással.

Nasan Tur ugyancsak már nem létező realitásból indul ki. Mára eltűnt nemzeti szimbólumokból építette fel Hol volt, hol nem volt című installációját. A német művész egy zászlósátort emelt egykor volt államok nemzeti lobogóiból (említsünk közülük csak egy államot, a Szovjetuniót). Mit jelent ma a funkcióját vesztett színes vászon azoknak, akik egykor szimbólumként tisztelték? – kérdezi az installáció, miközben azt is állítja: nem biztos, hogy lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképpen ezek a lobogók így végezték.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Jön a gazdasági elsősegély, fellélegezhet az ország?

Miroslav Hlivák

Pozitív lett a Közbeszerzési Hivatal elnökének koronavírustesztje

Szörnyű a helyzet, de nem szabad elveszíteni a reményt

Szörnyű a helyzet, de nem szabad elveszíteni a reményt

mobil

Ezek a legkelendőbb telefonok Szlovákiában

gyászhír

Zoltán Gábor: Eltemetni, elgyászolni

A Facebook letiltotta a mianmari rohingja felkelőket

Rontanak a képek és a videók minőségén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.