Ryan Gosling Budapestre jön

Budapest most győzött Prága felett. Legalábbis, a külföldi produkciók közép-európai hely-színválasztásában.

Budapest most győzött Prága felett. Legalábbis, a külföldi produkciók közép-európai hely-színválasztásában. Prága a Jamie Dornan főszereplésével forga-tott Anthropoid óta kié-hezve várja az újabb lehetőséget, hogy jó hírét öregbítse a holly-woodi producereknél.

Nem új keletű a küzdelem a két főváros között. Prága és Budapest a rendszerváltás óta tárt kapukkal, s főleg rátermett szakemberekkel, jól felszerelt stúdiókkal, minimális változtatást igénylő helyszínekkel várja a skandináv, angol, francia és amerikai forgatócsoportokat. Prágában az elmúlt években nagyon megnőtt a mindenkori bérmunkák száma, Nicole Kidmantől Angelina Jolie-ig, Tom Cruise-tól Heath Ledgerig több világsztár koptatta a Várnegyed és az Óvárosi tér macskaköveit, a magyar államkasszába azonban jóval nagyobb összeg jut mostanság a külföldi produkciók révén, mint a cseh „közösbe”.

Ha csak az elmúlt egy-másfél év történéseit nézzük: Tom Hanks Magyarországon állt kamera elé új filmjében, az Infernotban. Antonio Banderas Budapesten forgatta legfrissebb reklámfilmjét, Paul Feig, a vígjátékok nagymestere (Koszorúslányok, Női szervek) pedig több magyarországi helyszínen vezényelte le a Melissa McCarthy, Jude Law és Jason Statham főszereplésével készült A kémet. A CIA-ügynökökről szóló vígjátékban egy fegyverkereskedő útját állva próbálnak megelőzni egy globális katasztrófát. „Eredeti terveink szerint Párizsban, Velencében és Capri szigetén forgattunk volna – nyilatkozta a rendező –, de az ottani munkálatok már a tárgyalás első körében sokkal költségesebbnek bizonyultak, ezért választottuk Budapestet, ahol aztán egyértelműen megállapítottuk: ez a város valóban annyira csodálatos, hogy nem is kell átalakítani, más helyszínként szerepeltetni. Sokkal kevesebb energiánkba került módosítani a forgatókönyvet. Ugyanis az egész szöveget átírtuk. A Duna mellett húzódó dombok és az óbudai utcák római jelenetekhez nyújtottak nagyszerű terepet, a budai zöldövezetben pedig több ponton is megtaláltuk Párizst. Nagyon sok jelenetben Budapest önmagát alakítja, ami a város turistaforgalmára is hatással lesz.”

Budapest és Esztergom nyáron egy kanadai filmsorozathoz is háttérként szolgált. Az X Company története a németek által megszállt Franciaországban játszódik a második világháború idején. Öt fiatal ügynök kalandjait mutatja be, köztük egy pengeéles agyú kém és egy speciális robbantásokat végző szakember életveszélyes munkáját. A tízrészes sorozatba magyar színészek – Bordán Lili és Müller Attila – is bekerültek.

Luc Besson, A nagy kékség világhírű francia alkotója, aki 170 millió euróért Valerian címmel egy 1967-es, több mint húsz nyelven megjelent képregény alapján készül sci-fi akciófilmet forgatni Dane DeHaan és Clive Owen főszereplésével, többször is jelezte: ha nem részesülhet a franciaországi filmes adókedvezményből, Magyarországra hozza a stábját. Megteheti. Ő írta a film forgatókönyvét, felesége a producere, s ő képviseli a forgalmazó céget is. „A francia adókedvezmények 20 százalékosak a hazai és 30 százalékosak a külföldi filmek számára. Mivel angol nyelvű filmet forgatok, így francia filmként nulla százalék jár nekem, de külföldi produkcióként is ugyanennyit kapok, mert a producer francia. Ezt nevezzük jogi csapdának – vélekedik Besson. – Adókedvezmény nélkül pedig egyszerűen nem tudom megrendezni a filmet. Támogatás nélkül kivitelezhetetlen.”

Budapest jelenleg a The Coldest City című hidegháborús thrillerben „játszik”, melynek főszerepeit James McAvoy és Charlize Theron alakítják. De nemsokára Harrison Ford és Ryan Gosling sétálgat a magyar fővárosban, hogy a Szárnyas fejvadász második részében álljon felvevőgép elé. A film producere Ridley Scott, aki Prágát és Budapestet ugyan egyformán szereti, a Fejvadászhoz azonban a magyar főváros arculatát találta megfelelőbbnek. Harrison Ford természetesen a visszavonult Rick Deckard szerepében tér vissza, Gosling feladatát még titok övezi. Az viszont már biztos, hogy a rendezői székben Denis Villeneuve foglal helyet, aki a Felperzselt földdel a legjobb stúdiókban tette le a névjegyét.

Budapest már az ő szívébe is belopta magát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?