RÖVIDEN

Sárközy Erzsébet Papírképei
Királyhelmec. Ma 16 órától tartják Sárközy Erzsébet Papírképek című kiállításának megnyitóját a múzeum galériájában. Sárközy Erzsébet hihetetlenül finom eleganciával, lágy, pasztell visszafogottsággal tárja elénk önmagát.

Sárközy Erzsébet Papírképei

Királyhelmec. Ma 16 órától tartják Sárközy Erzsébet Papírképek című kiállításának megnyitóját a múzeum galériájában. Sárközy Erzsébet hihetetlenül finom eleganciával, lágy, pasztell visszafogottsággal tárja elénk önmagát. Képei epikus elbeszélések, történetek, amelyeknek kezdete és vége az alkotó maga. A papír törésvonalai – akár a jövőt fürkésző jós előtt a tenyér gyűrődései – sorsokat tárnak fel. Minden képe maga az emlékezés. A kiállítást – melynek szervezője a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete – Hizsnyan Géza nyitja meg. Megtekinthető: 2008. május 16-ig. (ú)

A Műhely Biciklije a Vámbéryben

Dunaszerdahely. Holnap 18 órától mutatják be a Vámbéry Irodalmi Kávéházban a Műhely kulturális folyóirat Bicikli című tematikus számát. „A pedálos bicikli vázlatát megtalálták. Éppen tíz éve futotta be a világot a hír, hanem a kétkerekű képét valószínűleg olasz szerzetes firkantotta a rajzokat tartalmazó lap hátoldalára, nem Leonardo da Vinci. Aligha gondolhattak erre a Műhely szerkesztői, amikor a gazdagon illusztrált és különleges számot megjelentették.” Az esten közreműködik: Villányi László, a Műhely főszerkesztője, Borbély János és Pátkai Tivadar költők, Kurcsis László grafikusművész, a lap arculattervezője és Csehy Zoltán költő, aki saját verseivel és műfordításával szerepel a számban. (ú)

Kodály Zoltánnal egy életen át

Nagymegyer. A 80. születésnapját ünneplő Ág Tibor népzenekutató „Kunyhók hűsége. Népdalkutatók nyomában Szlovákia magyarlakta vidékén” című új könyvének bemutatóját tartják április 18-án, pénteken 18 órától a városi művelődési központ színháztermében. Köszöntőt mond Rudický László, Nagymegyer polgármestere és Hodossy Gyula, a kötetet megjelentető Lilium Aurum Kiadó igazgatója. Kodály Zoltánné ünnepi beszédét követően Ág Tibor könyvét dr. Barsi Ernő egyetemi tanár, népzenekutató méltatja. Közreműködik a Koloni Népdalkör, a Janiga József Művészeti Alapiskola kamarakórusa és a Bárdos Lajos Vegyes Kar. (ú)

Kaszás Attila emlékére

Komárom. A Közhasznú Alapítvány Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért április 19-én, szombaton 10 órától dedikálással egybekötött lemezbemutatót tart a Komáromi Ipari Szakközépiskola előcsarnokában. A „Kit ringat a bölcső, Janikát...” című albumor Kaszás Attila a kisfiának készítette. A tragikusan korán elhunyt színésznek már nem jutott ideje a teljes album elkészítésére, így végül pályatársai közreműködésével látott napvilágot. Bemutatón részt vesz Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András, Szarvas József, Farnbauer Péter, Fekete Tibor és E. Román Kata. 11 órai kezdettel kerül sor Kaszás Attila színművész szobrának ünnepélyes leleplezése a Komáromi Jókai Színház előtti parkban. (ú)

Men At Work – fotókiállítás

Liptószentmiklós. Holnap nyílik meg a Fotográfusok Házában a Men At Work elnevezésű nemzetközi fotókiállítás, amely egy manapság ismét időszerűvé vált témával, a fizikai munkával foglalkozik. A kapitalizmus nyugati modelljéhez való közeledés és a nemzetközi nagyvállalatok letelepedése Kelet- és Közép-Európában új megvilágításba helyezte a fizikai munkát. A munka fogalmát a Men at Work projekt résztvevői az egyes mesterségekre, munkahelyekre jellemző külső jegyek, az ott dolgozók öltözete alapján határozzák meg. Elsősorban a hagyományos munkahelyi öltözetek és az újkori „egyenruhák” kontrasztja erős, ez utóbbiak jellemzően a fogyasztói társadalom uniformizáló „imidzsének” felelnek meg. Magyarországot a kiállításon Fabricius Anna fotóművész képviseli. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?