RÖVIDEN

Faludy György tér Torontóban
Átadták Torontóban azt a teret, amelyet Faludy Györgyről neveztek el annak emlékére, hogy az évtizedekig külföldi emigrációban élő, s szeptember 1-én, Budapesten elhunyt költő hosszú időn át a város lakója volt.

Faludy György tér Torontóban

Átadták Torontóban azt a teret, amelyet Faludy Györgyről neveztek el annak emlékére, hogy az évtizedekig külföldi emigrációban élő, s szeptember 1-én, Budapesten elhunyt költő hosszú időn át a város lakója volt. „Faludy Györgyöt az egyik legnagyobb magyar költőként, az elnyomással szembeszálló, bátor emberként tiszteljük” – mondta Rita Davies, a torontói kulturális szövetség vezetője. A George Faludy Place (Faludy György tér) éppen átellenben van a St. Mary utca 25. számú házzal, ahol a költő torontói tartózkodása alatt 25 éven át élt. A Scott Torrance által tervezett tér struktúrája, létesítményei és a magyar nemzeti lobogót idéző színei – Faludy költészetének domináns témáira, a klasszikus civilizációra, illetve Magyarországra emlékeztetnek – írta a CNW torontói internetes honlap az eseményről beszámolva. A téren létesített kis park közepén álló szobortalapzaton a költő profilját ábrázoló dombormű idézi Faludy György emlékét. (MTI)

Holnap: Somorjai disputa V.

Somorja. Ötödször találkoznak hazai irodalmáraink a Somorjai disputa elnevezésű irodalomtudományi szimpózium keretében. A téma ezúttal A (cseh)szlovákiai magyar irodalom 1989–2006 lesz, a tanácskozás 10 órakor kezdődik a Fórum Kisebbségkutató Intézetben. H. Nagy Péter az elmúlt csaknem két évtized költészetét elemzi, Dusík Anikó a prózát veszi górcső alá, Kocur László a gyermekirodalomról ad áttekintést, Polgár Anikó a fordításirodalommal, Csanda Gábor pedig az irodalomtudomány és -kritika helyzetével foglalkozik előadásában. A költészeti részhez Sánta Szilárd, a prózaihoz Keserű József tart korreferátumot. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?