RÖVIDEN

Új kereskedelmi stratégia
Brüsszel. Új kereskedelmi stratégiát jelentett be az Európai Bizottság a múlt héten. Peter Mandelson kereskedelmi biztos szerint az új politika lényege egyértelmű: az unión belül elvetni a protekcionizmust, kifelé pedig nagyobb nyitást és piaci aktivitást mutatni.

Új kereskedelmi stratégia

Brüsszel. Új kereskedelmi stratégiát jelentett be az Európai Bizottság a múlt héten. Peter Mandelson kereskedelmi biztos szerint az új politika lényege egyértelmű: az unión belül elvetni a protekcionizmust, kifelé pedig nagyobb nyitást és piaci aktivitást mutatni. Utóbbit Brüsszel egyszerre képzeli el a nemzetközi kereskedelmi egyeztetések folytatásában, illetve kétoldalú (szabad)kereskedelmi egyezmények kidolgozásában. Az uniós–amerikai szabadkereskedelmet illetően Mandelson nem mutatkozott túlságosan derűlátónak, viszont jelezte, több ázsiai országgal el tud képzelni ilyen lépést a viszonylag közeli jövőben. (MTI)

Betiltották a Bowland tejtermékeit

Brüsszel. Az EU élelmiszerbiztonsági hivatala betiltotta az angol Bowland Dairy Products által előállított valamennyi tejtermék forgalmazását az egész unió területén. A tilalom azonnali hatállyal életbe lépett, az EB novemberben vizsgálat alá vonja az egész brit tejipari szektort. Ez az első alkalom, hogy egyetlen vállalatot szankcionálnak az unió szigorú élelmiszer-biztonsági előírásainak megszegése miatt. Az Északnyugat-Angliában, Lancashire-ben lévő cég a túró előállításához olyan tejet használt fel, amely antibiotikum-, festék- és mosószermaradványt tartalmazott. A cég penészes és szennyezett sajtot is forgalmazott vákuumcsomagolásban. (MTI)

Feketelista a termékhamisítókról

Brüsszel. Listát állított össze az EB azokról az országokról, amelyek leginkább érintettek a termékek hamisításában, illetve a hamis termékek továbbításában vagy fogyasztásában. Az első számú célpontnak Kína bizonyult, amely vámadatok szerint egymaga felelős az EU-ba lépő hamis termékek kétharmadáért. Az EB a szellemi tulajdon védelmének javítását célzó törekvéseinek jegyében az uniós cégekkel, vállalati szövetségekkel konzultált tapasztalataikról. Ezután kategorizálta az unión kívül leginkább érintett országokat annak érdekében, hogy a megfelelő helyre összpontosítsa figyelmét és forrásait a hamisítás elleni harcban. A második kategóriába Oroszország, Ukrajna, Chile és Törökország tartozik, ahol magas szintű a hamisítványok termelése, továbbítása vagy fogyasztása. (MTI)

Olasz adó, csak turistáknak

Róma. Az olasz városok 2007-től megadóztathatják a turistákat a Romano Prodi miniszterelnök által javasolt költségvetés szerint. Az adó öt euró lehet személyenként és naponta. Az elszállásoláshoz kapcsolódó adó bevételeit turisztikai infrastruktúrára és szolgáltatásokra kell majd fordítani. A városok szezonálisan is kivethetik majd az adót. Az eddigi visszhang vegyes, a római, a firenzei és a velencei helyhatóságok bevezetnék az adót, a nápolyiak nem. Az olaszoknak egyébként a várakozások szerint az idén 30 milliárd euró bevételük származik a turizmusból. (euractiv.hu)

Kellenek a bevándorlók Madridnak

Madrid. Spanyolországnak legalább négymillió bevándorlóra van szüksége 2020-ig ahhoz, hogy sikerüljön fenntartania az előző évtized gazdasági növekedésének ütemét. Ez derült ki a katalán regionális kormány által végeztetett felmérésből. Spanyolország alacsony születésszáma hosszú távon nem elegendő a munkaerőpiac igényeinek kielégítéséhez. A szükséges bevándorlólétszám kiszámításakor a kutatók a GDP évi 3 százalékos, valamint a foglalkoztatottsági arány 2-3 százalékos növekedésével számoltak. Tavaly a szocialista kormány általános amnesztiát hirdetett az országban feketén dolgozó bevándorlók munkájának törvényesítésére, s ezt több uniós tagállam is nehezményezte. Különösen azzal összefüggésben, hogy közben a spanyolok uniós támogatást szeretnének a bevándorlási hullám belpolitikai, szociális következményeinek enyhítésére. Madrid több hónapja küzd az illegális bevándorlók menekültáradatával a Kanári-szigeteken. (euractiv.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?