Rekordáron kelhet el egy Mondrian-kép

dd

Árverésre bocsátják Piet Mondrian holland festőművész egyik leghíresebb képét, a Composition No. II. című alkotást. A Sotheby's aukciósház közleménye szerint a festményért akár 50 millió dollárt is fizethetnek majd.

A kék, piros, fehér és sárga négyzeteket ábrázoló kép 1930-ban készült, legutóbb 1983-ban árverezték el.

„Piet Mondrian művei ritkán kerülnek árverésre, mivel sokuk a világ legrangosabb múzeumi gyűjteményeiben található” – mondta Julian Dawes, a Sotheby's illetékese, hozzátéve, hogy a Composition No. II. megtestesít mindent, amit egy Mondrian-képtől elvárhatunk. „Ez egy olyan korszakalkotó festmény, amely kulcsfontosságú a modern művészet fejlődése szempontjából, és a modern esztétika tartós vonzerejét jelképezi”.

Az 1872-ben született Mondrianra Picasso és Braque korai kubista munkái is nagy hatással voltak. A valóság absztrakt és töredékes ábrázolásmódjával kísérletezett, míg el nem jutott a jellegzetes, „rácsos” stílusig, ami a védjegyévé vált. Mondrian egyedi geometrikus stílusa és modern megközelítése évekkel előzte meg az absztrakt művészet 1940-es és '50-es évekbeli felemelkedését.

Az árverést november 14-én rendezik New Yorkban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?