Reform és iskola

Fülek. A környékbeli iskolák és óvodák pedagógusai minden korábbit meghaladó létszámban vettek részt szombaton a VII. Nógrádi Pedagógus Találkozón, melyet a Szülőföld Polgári Társulás rendezett.

Fülek. A környékbeli iskolák és óvodák pedagógusai minden korábbit meghaladó létszámban vettek részt szombaton a VII. Nógrádi Pedagógus Találkozón, melyet a Szülőföld Polgári Társulás rendezett. Az Illyés Közalapítvány, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Területi Választmánya, valamint a környező települések önkormányzatai támogatásával létrejött találkozót Bolla Károly, a füleki alapiskola igazgatója nyitotta meg, beszédében üdvözölte az érdeklődők egyre bővülő körét és köszöntötte a megjelent vendégeket, többek közt Szigeti Lászlót, az oktatási minisztérium államtitkárát és Hodossy Gyulát, a Katedra Alapítvány igazgatóját. Szigeti László felszólalásában az önszerveződési folyamatok és a pedagógus-közösségek közti szellemi hidak kiépítésének pozitív jelenségére mutatott rá. A résztvevők hazai és magyarországi szakemberek előadásait hallgathatták meg. Elsőként Bagdy Emőke budapesti pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára A pedagógus lelki egészsége című előadása hangzott el, melyben a stressz-szabályozó eljárásokat ismertette. Őt Merényi Zsuzsanna, a Budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára követte a tanulás folyamatát elősegítő gyakorlati útmutatásaival. A meghirdetett programtól eltérően Bordás Sándor távolléte miatt Stredl Terézia pszichológus előadását kísérhették figyelemmel a jelenlevők, melyben a magatartászavarok lehetséges okait boncolgatva rámutatott a család és az iskola értékrendjének konfliktusára is. A délutáni események két helyszínen folytatódtak tovább. A Magyar Közösségi Házban Szabó Edit szenci óvónő az óvodai mozgásfejlesztő játékok szerepét hangsúlyozó előadásával, a kultúra házában pedig László Béla tanszékvezető tanár A szlovákiai magyar pedagógusképzés távlatai című beszámolójával, melyben kijelentette, magyar nyelvű felsőoktatásra egyértelműen szükség van, hisz a megszerzett érettségi önmagában nem biztosíthatja a magyar nyelvű kultúra fennmaradását. A közigazgatási reformok és az oktatásügy öszszefüggéseiről Zachariáš István, Szepsi polgármestere szólt, összefoglalóját Fodor Attila, az SZMPSZ alelnöke és Csúsz Péter, a Losonci Járási Hivatal elöljáró-helyettese hozzászólásai kísérték. Zachariáš István egyebek mellett felhívta a figyelmet: az iskolai önkormányzatoknak, az ún. iskolatanácsoknak a törvény által meghatározottnál kiterjedtebb hatáskört kellett volna kapniuk. Fodor Attila részletesen elemezte az oktatásügyet érintő, közeljövőben bekövetkező változásokat. A zárszót megelőző vitában Fülek polgármestere is felszólalt, a helyi érdekek képviseletében az önkormányzatokra átruházott hatásköröket érintő kritikáját fogalmazta meg. A jó hangulatban megtartott rendezvény végén Bolla Károly bizakodását fejezte ki a nógrádi pedagógustalálkozó jövőjét illetően. (ervé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?