Progresszív vizuális kifejezéssel

Trencsénteplic. A tizedik, vagyis a jubiláló trencsénteplici ArtFilm fesztivál, az előző évfolyamoktól eltérően, nem a művészetről és a művészekről készült artfilmek, hanem, témabeli meghatározás nélkül, a filmművészet mustrája lesz.

Trencsénteplic. A tizedik, vagyis a jubiláló trencsénteplici ArtFilm fesztivál, az előző évfolyamoktól eltérően, nem a művészetről és a művészekről készült artfilmek, hanem, témabeli meghatározás nélkül, a filmművészet mustrája lesz. Olyan szemle, amely azt szeretné megmutatni – a fesztiváligazgató, Peter Hledík szavai szerint –, hogy a társadalomban a filmnek megvan a maga helye és jelentősége: a mozgóképműfaj nemcsak úgy van jelen mindennapjainkban, mint a szórakoztatás egyik eszköze, hanem a műveltségünket, kultúráltságunkat befolyásoló művészeti ágként is helyet követel magának. Az ArtFilm, mint minden nemzetközi filmszemle, az audiovizuális művészeti ágak alkotói és befogadói táborának kiműveléséhez kíván hozzájárulni.

Ezt a feladatot szeretné betölteni a tizedik évfolyam is, változatlan fesztiválszerkezettel, vagyis a benevezett opusok ezúttal is három versenykategóriában méretnek meg.

Az Art Fiction szekcióban nyolc olyan nagyjátékfilm, egész estés fikciós dokumentum-játékfilm versenyez majd, amelyek a vizuális kifejezés progresszív vonalát követik. Köztük van a híres osztrák avantgárd mozgókép, a Film Ist, amelynek kockáira százötven némafilm egyes jeleneteit vágták össze.

A Tények elnevezésű versenyszekció a dokumentum-, a kísérleti és a rövid játékfilmek mustrája – mindenképpen egzotikumnak számít majd a Gaudi árnyéka című spanyol portréfilm, amely a neves építész életútját és munkásságát villantja fel. Az Úton pedig a fiatalok versenye: ebben a filmművészeti főiskolák hallgatóinak a dokumentum-, a kísérleti és a rövid játékfilm műfajban forgatott produkciói peregnek majd.

Bővül és gazdagodik az ArtFilm információs szekciója. Ebben hagyományosan, továbbra is szerepel a brit filmnap: idén a walesi, az ír és a skót termésből kap válogatást a fesztiválközönség. Vladimír Štric programigazgató A legtermékenyebb ír férfi című kitűnőre sikeredett fergeteges komédiát hangsúlyozza a kínálatból. A palettát francia zenés filmek és az utóbbi évek legsikeresebb dán dokumentum- és játékfilmjei is színesítik. A legújabb itáliai filmeket vendég is elkíséri Trencsénteplicbe, mégpedig Andrea Monriccone, a legendás zeneszerző fia.

Nagy közönségérdeklődésre számíthat az Art Film Fest szekció, amelybe a legrangosabb fesztiválok díjnyertes filmjeiből válogattak. Címek a kínálatból: Gosford Park (olasz-amerikai-német), In the Bedroom (amerikai), Enigma (német-amerikai), Iris (amerikai), Uprising (amerikai), Orphan of Anyang (kínai), Escape to Paradise (svájci), Smell of Camphor, Fragrance of Jasmin (iráni)

A cseh film információs szekcióban három cseh film szlovákiai bemutatóját tartják Trencsénteplicben. A sikerfilmek mágusa, Zdeněk Troška új munkáját, az Angyali arcot az Artfilmen vetítik először Szlovákiában. Már a szereposztása is közönségcsalogató: Emília Vášáryová, Marek Vašut, Filip Blažek, Jiří Pomeje. A fiatal Alice Nellis második nagyjátékfilmje, a Kirándulás egy érdekes lélektani road movie. Egy család útját mutatja be, akik családtagjuk hamvait szállítják Rakoníkból Nové mesto nad Váhomba. Ennek is parádés a szereposztása. Együtt játszik benne két lányával Iva Janžurová, partnereik pedig Dan Bárta, Martin Šulík, Anna Geislerová és mások. A harmadik cseh premierfilm, amely három fiatal rendező (Bohdan Sláma, Pavel Göbl, Marek Epstein) három rövidfilmje.

A Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézete közreműködésével a magyar filmtermésből az információs szekcióban Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég, Fekete Ibolya Chico, Miklauzič Bence Ébrenjárók, valamint Bodó Viktor Citromfej című alkotását vetítik a június 21-től 29-éig tartó trencsénteplici ArtFilm fesztiválon.

Idén is átadják a Színészmisszió Díjakat. A díjazottak: Božidara Turzonovová, Bolek Polívka és Ornella Muti. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?