Pro Patria díj a Gömörországnak

Udvard. A Gömörország című regionális folyóirat szerkesztősége kapta az idei Pro Patria díjat. A kitüntetést B. Kovács István, a lap főszerkesztője a szlovákiai magyar helytörténészek nyolcadik összejövetelén vehette át szombaton Koncsol Lászlótól, a Pro Patria alapítvány elnökétől az udvardi művelődési otthonban.

Udvard. A Gömörország című regionális folyóirat szerkesztősége kapta az idei Pro Patria díjat. A kitüntetést B. Kovács István, a lap főszerkesztője a szlovákiai magyar helytörténészek nyolcadik összejövetelén vehette át szombaton Koncsol Lászlótól, a Pro Patria alapítvány elnökétől az udvardi művelődési otthonban. Hogy mivel érdemelték ki a kitüntetést, azt Görföl Jenő, a Csemadok központi titkára mondta el lapunknak: „Színvonalas vidéki lap, amely nagyon komolyan veszi, amit csinál.”

A helytörténészek idei találkozója főként két évforduló jegyében zajlott: Balassi Bálint születésének 450., valamint a Csemadok megalakulásának 55. évfordulójára emlékeztek a felszólalók. Balassi költészetét Koncsol László méltatta, Katona Tamás történész pedig a nagy költő felvidéki tartózkodásának helyszíneiről beszélt. Lacza Tihamér Kempelen Farkasról tartott előadást Kempelen Farkas és kora címmel. A Csemadok jubileuma kapcsán Szőke József a Csemadok berkeiben 1968-ban folytatott alkotmánymódosítási igyekezetről szólt, Kiss József történész pedig a szlovákiai magyar intézményesedés csíráit vizsgálta, különös tekintettel a klubmozgalmakra, és kiemelve a József Attila Klub szerepét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?