Prímások versenye Sajógömörön

Kétszázharminc éve halt meg az első híres magyar cigányprímás, Czinka Panna, akinek tiszteletére szülőfalujában, Sajógömörön 1992-ben szobrot állítottak, és megrendezték a róla elnevezett prímásversenyt, amely az elmúlt napokban már hatodik alkalommal várta Czinka Panna késői követőit.

Hugyár Attila, a prímásverseny győzteseGecse Attila felvételeA köztudatban a mai napig úgy él, hogy Czinka Panna II. Rákóczi Ferenc kedves prímása volt, holott ezt a történelmi tévhitet Jókai Mór terjesztette el, aki Czinka Pannát a Szeretve mind a vérpadig című regényében ilyen minőségében szerepelteti. Az igazság az, hogy a nagy fejedelem kedves cigányprímása Czinka Panna nagyapja, Czinka Ferenc volt, aki a fejedelmet Rodostóba is elkísérte. Panna 1711-ben született, Lányi János sajógömöri földesúr Rozsnyóra járatta zeneiskolába, és innen indult el négytagú zenekarával kuruc egyenruhában Európába, ahol népszerűvé tette a kuruc dalokat és a verbunkot. Eredeti, hiteles szerzeménye nem maradt fenn. Szülőfalujában már 1972-ben szobrot szerettek volna neki állítani, de az akkori hatalom ellenállása miatt a szobrot csak húsz évvel később tudták felavatni. Rigó Aladár alkotásán Gömöri Kovács István verse hirdeti a cigányprímás nagyságát, valamint az eredeti sírfelirat .

Az emléktábla megkoszorúzása után, ahol Csernok István polgármester mondott beszédet, egy híres hazai prímás, a 83 éves Farkas Imre, valamint unokája és dédunokája lépett színpadra, akik eljátszották Czinka Panna nótáját, amit egy rozsnyói gróf írt hozzá, miután Czinka Panna kikosarazta őt..

Az idei versenyt Sebők Valéria, a Csemadok TV elnöke, valamint Polgári László főszervező nyitották meg. Sebők Valéria szerint jó lenne, ha ezek a kihalófélben lévő magyar nóták és népdalok ismét reflektorfénybe kerülnének, és szomorúan mutatott a háta mögé, hisz a cigányzenekart ezúttal egy hegedű s egy szintetizátor képviselte. Vajon hová lettek a cimbalmosok, a klarinétosok, a brácsások? Mintha erre a kérdésre is válaszolt volna, Berki Judit a magyar kormány helyettes romaügyi államtitkára beszámolt róla, hogy a roma zenészek ma nincsenek jelen a munkaerőpiacon. Elmondta, egyik legfontosabb feladatuknak tartják, hogy például a híres Száztagú Cigányzenekart a Filharmónia egyik zenekaraklnt ismertethessék el. Fontos lenne, hogy ezek a zenészek ne csak külföldön boldoguljanak, hanem ismét megjelenjenek a hazai lakodalmakban, keresztelőkön, halotti torokon is. Egyúttal megígérte, hogy a következő versenyre már neves magyarországi prímásokkal érkezik.

A versenyre hét prímás nevezett be, akikre három feladat várt: a kötelező versenyszám (a-moll csárdás), egy szabadon választott nóta előadása és egy nótaénekes kísérése. Az idén a fiatalok vitték a prímet, akik nemcsak zenekarokban és a családban tanultak meg a hangszerükön játszani, hanem zenei tanulmányokat is folytattak. Hármuk közül az a Hugyár Attila vitte el az első díjat, aki nemcsak a kötelező darab magas színvonalú előadásával tűnt ki, hanem tökéletes összhangban kísérte a nótaénekest is. Szakmailag, hangszerkezelés terén kiemelkedett a mezőnyből Horváth Martin, a kassai Konzervatórium hallgatója, aki a zsűri véleménye szerint a a nótaénekes kíséreténél is képes volt a virtuozitásra. Amint Elek Menyhért, a zsűri elnöke elmondta, ebben a műfajban nagyon fontos az alázat, hiszen a prímet itt az énekes viszi. Az énekes kíséretben egyébként a legmeggyőzőbb teljesítményt Balog Lojzi nyújtotta, aki a verseny után elárulta, nincs olyan hét, hogy ne húzná lakodalomban, így bőséges tapasztalata van a szakmában. A verseny harmadik kiemelkedő prímása az ugyancsak huszonéves Ruszó Kázoly lett, aki régi muzsikus dinasztiából származik, s gyerekkora óta nyűvi a vonót. Mind Ruszó mind Hugyár Attila rendszeres résztvevője a környék lakodalmainak (Ruszó két éve már megnyerte a versenyt), de gyakran járnak külföldre is muzsikálni. Hugyár Attila kipróbálta már tehetségét terebesi és rózsahegyi katonazenekarokban is.

A versenyzőket két nótaénekes – a verseny állandó résztvevője Mede Viktor és a tavalyi Tavaszi szél versenyen aranyminősítést szerzett Bozó Andrea – segítette. Miután a djak odaítéltettek (a közönségdíjat is Hugyár Attila kapta), a zsűrielnök, valamint a versenyzőket hegedűn kísérő Bodonyi András népzenekutató is dalra fakadt, a szervezők fülébe pedig Farkas Imre és a szintén a nyolcvanas éveit taposó Magalbert Péter húzták a talpalávalót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?