Predaj és eladás, árusítás, értékesítés

Előző cikkemben arról írtam, hogy a szlovákiai magyar szövegekben a javadalmazás szó szinte ismeretlen, helyét ugyanis a szlovák odmeňovanie hatására a ’fizetés, fizetség’ jelentéssel is bővült jutalmazás szó „foglalta el”.

Előző cikkemben arról írtam, hogy a szlovákiai magyar szövegekben a javadalmazás szó szinte ismeretlen, helyét ugyanis a szlovák odmeňovanie hatására a ’fizetés, fizetség’ jelentéssel is bővült jutalmazás szó „foglalta el”. A mai írás témája is hasonló, most azonban arra hozok példákat, hogyan befolyásolja egy szlovák szó a szinonimák közötti választást.

A magyar szinonimaszótárak az eladás, értékesítés, árusítás főneveket szinonimáknak tekintik. Az értelmező kéziszótár e származékszavak alapigéjének jelentését az alábbi módon adja meg: elad ’vmit ellenértékért vkinek a tulajdonába átenged’; értékesít ’Ker. hiv. elad, ritk. elcserél’; árusít ’rendszeresen árul vmit’. A magyarországi szövegeket megvizsgálva még pontosabban meghatározható, miben különböznek egymástól ezek a hasonló jelentésű szavak. Az árusítás szót tipikusan akkor használjuk, ha valamilyen terméknek mint típusnak (üzlet)helyiségben való áruba bocsátásáról van szó: Színházjegyek árusítása a könyvtárban; Licenc megvásárlásához kötné a dohányáruk árusítását a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda; A nem vényköteles gyógyszerek árusításáról (címként); stb. Az értékesítés a hivatalos műfajokban, valamint egy-egy cég tevékenységi körét bemutató szövegekben fordul elő, pl.: Spanyolországi, tengerparti ingatlanok értékesítése; Cégünk festő-, barkács-, és háztartási termékek importálásával és Magyarországi értékesítésével foglalkozik; 150 ezer Suzuki értékesítését tervezi a gyár idén. Most nézzünk néhány magyarországi példát az eladás-ra: Évekbe telik egy budai luxusvilla eladása; Használt műszaki cikkek vétele és eladása; Az átalakulását élő Fiat konszern az idén 1,9 millió gépjármű eladását tervezi. Az eladás jelentése az értékesítés főnévéhez áll közelebb, stílusértékük viszont eltérő: a hivatalosabb, formálisabb értékesítés-sel szemben az eladás köznyelvi. Az eladás és az árusítás között a fő különbség abban áll, hogy az előző rendszerint konkrét áru, termék értékesítésére vonatkozik, az utóbbi viszont bizonyos típusú termék rendszeres értékesítését jelenti.

Amint említettük, a fenti példák magyarországi szövegekből származnak. A szlovákiai eredetű szövegekben ezzel szemben megfigyelhető, hogy az eladás szó olyan szövegkörnyezetekben is megjelenik, amelyekre magyarországi szövegekből szinte nincs is példa. Lássunk most néhány szlovákiai példát: Autóalkatrészek eladása verhetetlen áron!; A Dunaszerdahelyi VMK felhívja a színházlátogatók figyelmét, hogy folyamatban van a 2003/2004-es színházi évad bérleteinek eladása; Mobiltelefonok eladása és szervizelése. A fenti példák alapján nyilvánvaló, hogy itt az eladás az árusítás helyett áll, s ennek oka az, hogy a szlovákban ilyenkor a predaj főnév használatos, alapszavának, a predať igének „szó szerinti” magyar megfelelője pedig az elad. Az egyetlen szlovák predaj-jal szemben a magyarban három szinonima között kell választanunk, ezt azonban erőteljesen befolyásolja a szlovák szó: azt a magyar megfelelőt részesítjük előnyben, amely a szlovák szó tipikus magyar „párjának” számít, s amelynek szerkezete és a szerkezeti elemek jelentése a szlovákéhoz illik. A fent idézett példákban az eladás az árusítás szó helyébe lépett, más szövegkörnyezetben viszont az értékesítés előfordulását befolyásolja. A szlovákiai magyar szövegekből adatolt értékesítés leginkább valamilyen magyarországi vonatkozású szövegkörnyezetben fordul elő, pl. magyarországi vállalat hirdetésében, a magyarországi sajtótermékből átvett cikkben. A szlovákból fordított szövegekben ezzel szemben egyértelműen az eladás a gyakoribb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?