Pozsonyi séta zseniális vándorokkal

fd
Pozsony |

A 19. és a 20. század fordulójának két, csodálatos életutat megjárt művésze – Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László – halálának centenáriuma alkalmából rendezték meg A természet magányos, zseniális vándorai című kiállítást a Mirbach-palotában.

A magyar művészettörténet két festőóriásának munkáit együtt bemutató tárlat a Pozsonyi Magyar Intézet és a Pozsonyi Városi Galéria közös szervezésében valósult meg. 

A pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) több mint 14 ezer művet őrző képzőművészeti gyűjteményéből kiválasztott tíz Mednyánszky-, valamint hat Csontváry-festmény maradandó élményt adva teremti meg az emlékezés és a tisztelgés lehetőségét a szülőföldön; a két művész egy esztendő eltéréssel született a Felvidéken, a Kárpátok és a Tátra fenséges vidékén. A JPM a saját anyagából – a Szlovákiában ilyen formában első alkalommal látható művekből – összeállított pozsonyi tárlattal nyitja meg az UNESCO-val közösen ünnepelt Csontváry-emlékévet.

A Magyar Intézet igazgatója, Molnár Imre, a megnyitón egyebek mellet arról szólt, hogy egyes vélemények szerint Mednyánszky és Csontváry alkotásaival a mai posztmodern világban egy impozáns, de immár örökre letűnt kultúra maradványaiként találkozhatunk csupán egy-egy, a pozsonyihoz hasonló tárlaton. „Mi azonban nem tekinthetjük elavultnak e két géniusz vásznain megörökített azon tartalmakat, melyek máig nem változó értékeket közvetítenek. Ide sorolhatjuk egyebek mellett az örök ideák keresésének motivációját, az emberi létezés értelmének és céljának fel nem adható kutatását, a természet fenséges szépségeinek szemléléséből fakadó mítoszteremtő küldetésünket” – mondta Molnár Imre. 

A Pécsről érkezett műveket befogadó Pozsonyi Városi Galéria igazgatója, Ivan Jančár szerint a Mirbach-palotában két olyan, eltérő karakterű művész alkotásait csodálhatja meg a közönség, akik mondanivalójuk megjelenítéséhez folytonosan keresték az egyéni kifejezésmódot, s arra oly kiemelkedő módon sikerült rálelniük, hogy művészetükkel túlmutattak saját korukon, művészeti hatásukkal pedig kiléptek távolabbi régiókba is. A galéria – igazgatója szavai szerint – jól időzítve olyan időszakban látja vendégül a magyar mesterek műveit, amelyben Picasso-munkáinak is átmeneti otthont ad. 

adaad

Csornay Boldizsár, a pécsi JPM igazgatója arra kapcsolódva, hogy Csontváryt és Mednyánszkyt Picasso-tárlat követi a galériában, a megnyitó közönségével megosztott egy városi legendát, mely szerint Picasso, amikor megismerte Csontváryt, elálmélkodott, és megjegyezte: „Nem is tudtam, hogy volt előttem is festő”. 

Csornay Boldizsár ismertette, hogy a Pécsről Pozsonyba elhozott kiállítás két olyan festőgéniuszt ünnepel, akik sok tekintetben közös sorsot, közös korszakot éltek meg. „Mindkettőjüknek különös világlátása volt, mindkettőjüket a természet és a körülöttük lévő világ ihlette. Csontváryt egész életében a teremtő erő, a teremtő géniusz megnyilvánulása foglalkoztatta. A kortárs eseményekre azonban nemigen reflektált. Vele szemben Mednyánszky viszont folyamatosan azt dokumentálta: közös fájdalmunkat örökítette meg, az első világháború szenvedéseit. Két univerzális mestert, nagy művészt ünneplünk a pozsonyi kiállítással” – mondta Csornay Boldizsár. 

A két kiváló művészegyéniség munkásságát Kiss-Szemán Zsófia, a Pozsonyi Városi Galéria főkurátora méltatta, megállapítva egyebek mellett, hogy: „Örökül hagyták nekünk műveiket mint meggyőződésük és hitük tanúbizonyságát, odaadásukat és küldetésüket valami több, valami magasabb iránt, ami túlmutat az emberi észen és a mindennapos szemléleteken. Hiszem – mondta Kiss-Szemán Zsófia – , hogy Csontváry és Mednyánszky közös kiállítása nemcsak csodálatos élményt hoz a közönség számára, hanem alkalmat is elgondolkodni üzenetükön.” 

sfsf
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?