Pozsonyba jön a V4 Vonósnégyes

kép

Első alkalommal ad koncertet a szlovák fővárosban a V4 Vonósnégyes március 8-án, a kvartett egy nappal előtte pedig Budapesten lép fel – a  koncerteken szlovák és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg.

A programban Rajter Lajos II. vonósnégyese, Dohnányi Ernő II. vonósnégyese, Bartók Béla III. vonósnégyese, Ladislav Burlas Kadencia szóló hegedűre és Ilya Zeljenka Musica slovaca című műve szerepel. A pozsonyi koncertet a Prímási palotában tartják, ahol egykor Dohnányi Ernő is játszott.

A műsor kialakításában is megmutatkozik Budapest és Pozsony kulturális összefonódása. A koncerteken felcsendülő művek szerzői közül Bartók Béla és Dohnányi Ernő is szoros kapcsolatban állt Budapesttel és Pozsonnyal. Rajter Lajos nemcsak Dohnányi tanítványa volt, de mély barátság fűzte őket össze, és mestere nyomdokaiba lépve később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára lett.

A V4 Vonósnégyes azzal a céllal alakult 2021-ben, hogy elősegítse V4 országainak kulturális együttműködését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?