Porig bombázzák az észak-szíriai kórházakat

Légi csapások értek tegnap egy észak-szíriai kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogat. A támadásban heten meghaltak, az MSF 8 munkatársa eltűnt.Damaszkusz/Ankara.

Légi csapások értek tegnap egy észak-szíriai kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogat. A támadásban heten meghaltak, az MSF 8 munkatársa eltűnt.

Damaszkusz/Ankara. Mego Terzian, a segélyszervezet elnöke úgy vélte, Oroszország vagy a szíriai kormányerők légi ereje hajthatta végre a kórház elleni légi csapásokat. „A bombázások célpontja egy, az MSF által támogatott kórház volt. A kórházat magába foglaló épület teljesen romba dőlt” – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai aktivistahálózat párizsi szóvivője. Az Orvosok Határok Nélkül szíriai missziójának vezetője, Massimiliano Rebaudengo megerősítette a légitámadás tényét, és azt mondta: két támadás volt két-két rakétával és néhány percnyi különbséggel, tehát négy rakéta csapódott be az épületbe. „Szándékos támadás történt egy egészségügyi intézmény ellen. A kórház lerombolása azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 40 ezer ember mostantól nem jut egészségügyi ellátáshoz” – jelentette ki Rebaudengo. A kórház az Idlíb tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíje helységben volt, Damaszkusztól 280 km-re. Légi csapás ért egy gyerekkórházat, egy iskolát és más polgári célpontokat a szíriai felkelők kezén lévő, török határ közeli Azáz városban, legkevesebb 20-an meghaltak.

Ismet Yilmaz török védelmi miniszter tagadja, hogy török katonák hatoltak volna be Szíriába a hétvégén, és közlése szerint Ankara nem is tervezi, hogy szárazföldi erőket vezényeljen a szomszédos országba. Yilmazt azzal a levéllel kapcsolatban kérdezték, amelyet a szíriai külügyminisztérium küldött az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és amely szerint török katonák léptek be Szíria területére. A török hadsereg a hétvégén tüzérségi fegyverekkel támadta a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia fegyvereseit az ellenőrzésük alatt lévő, Törökországgal határos területeken, miután a kurdok elfoglaltak más szíriai lázadóktól egy légi támaszpontot Aleppó várostól északra. Ahmet Davutoglu török kormányfő követelte az YPG-től, hogy vonuljon ki az ott újonnan elfoglalt területekről. Az YPG az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szövetségese, de Törökország szeparatista terroristáknak tekinti a kurd mozgalmat. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?