Pintér Béláéké a legjobb előadás díja

ÖSSZEFOGLALÓBudapest. Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének hétvégi díjátadóján, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

ÖSSZEFOGLALÓ

Budapest. Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének hétvégi díjátadóján, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták. „Ez társulatunk talán eddigi legnagyobb elismerése” – mondta Pintér Béla író, rendező, színész, aki felidézte: megtörtént már, hogy független színház nyerte el a legjobb előadás díját: a Krétakör a Siráj című produkcióval. „Úgy látszik, Csákányi Eszter azért kell hozzá” – jegyezte meg a rendező, utalva arra, hogy a színésznőnek mindkét előadás sikerében kulcsszerepe volt. Pintér Béla, akinek a Titkaink című művéért a legjobb új magyar dráma díját is odaítélték a kritikusok, ezért az elismerésért elsősorban az írói munkáját segítő Enyedi Éva dramaturgnak mondott köszönetet. A Kádár-korba helyezett darab kényes témát boncolgat a magyar félmúltból: ügynökökről, emberi élethelyzetekről, kiszolgáltatottságról, a hatalom mechanizmusáról, jellemekről és jellemtorzulásokról mesél. (Pintér Béla és Társulata szombaton Szlovákiában vendégszerepel: Kaisers TV, Ungarn című, 2011-es produkciójukat meghívták a Színházi Nyitrára, az előadás a fesztivál főprogramjában szerepel.)

A 34. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak, idén 23 kritikus adta le szavazatát. A gálán 15 kategóriában hirdettek győztest. Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok negyedik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt idén Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K alapítója kapta. Fodor Tamás ezt követően a legjobb férfi főszereplő díját is átvehette a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című előadásában való játékáért.

A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Szandtner Anna kapta az Örkény Színház Stuart Mária című előadásában játszott szerepéért. A legjobb rendezésért is az Örkény Színház produkciója, a Hamlet színpadra állításáért kapott díjat Bagossy László. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?