Picasso halott sofőrje után nyomoz a francia ügyészség

Párizs |

<p>Pablo Picasso húsz éve halott sofőrjének személye is a hatóságok vizsgálódásainak hatósugarába került a festő tavaly rejtélyes körülmények között előkerült 271 ismeretlen műve kapcsán.</p>

Az ügyben eddig egy idős nyugdíjas házaspár után nyomoztak, de mellettük Maurice Bresnu neve már májusban felmerült egy új indítványban - közölte Jean-Michel Cailleau ügyész. A Picasso által csak Nounours néven emlegetett sofőr a vádak szerint hasznot húzott bőkezűségéből.

A nyugdíjas pár, Pierre és Danielle Le Guennec közel negyven éven át őrizgette a világhírű festő 271 alkotását Cannes-tól északra fekvő házában. 2010 januárjában aztán a művész fiához, a család örökségkezelőjéhez, Claude Picassóhoz fordultak, hogy a művek eredetiségét igazoló tanúsítványt kapjanak tőle. Ezért a képekkel Párizsba utaztak.

Claude Picasso eredetinek tartja a munkákat, orgazdaság miatt azonban feljelentést tett a házaspár ellen. A rendőrség 2010 októberében lefoglalta a műveket - festményeket, vázlatokat és kollázsokat -, amelyek értékét 60 millió euróra becsülték. Pierre Le Guennec állítja, hogy Picasso és neje, Jacqueline ajándékozta nekik az alkotásokat.

A Le Parisien című lap szerint Le Guennec unokatestvére Maurice Bresnu feleségének, ezáltal ő az egyik Nounours hat örököse közül. A nyomozók a Picasso-hagyatékkezelővel kapcsolatban álló tanú révén jutottak nyomra a sofőr kapcsán az ügyben, és most alaposabban utána akarnak járni az 1991-ben elhunyt Bresnu hagyatékával kapcsolatos ügyeknek.

"Úgy véljük, ezek az emberek csak történeteket mesélnek arról, hogy miként jutottak Picasso műveihez" - állítja az ügyészség. A hatóság szerint állításaik ellentmondásosak, néhány adat valószínűtlennek tűnik. Mindenekelőtt az állítólag 40 évig garázsban porosodó művek jó állapota keltett gyanút a nyomozókban. Sem penész, sem pedig folyadék nyomait nem fedezték fel rajtuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?