Peter Jackson rendező filmtörténetet írt

Még Tolkien életében felmerült a lehetősége A gyűrűk ura megfilmesítésének, az író azonban – bár a jogokat 1968-ban eladta – egyik tervezettel sem volt elégedett. Végül 1978-ban Ralph Bakshi készített a történet elejéből animációs változatot, különösebb siker nélkül.

Új-Zélandon, Wellington közelében épültek fel a hobbitok üreglakásai is Még Tolkien életében felmerült a lehetősége A gyűrűk ura megfilmesítésének, az író azonban – bár a jogokat 1968-ban eladta – egyik tervezettel sem volt elégedett. Végül 1978-ban Ralph Bakshi készített a történet elejéből animációs változatot, különösebb siker nélkül. A legendák szerint Tolkiennek kimondott kívánsága volt, hogy az esetleges megfilmesítéshez a Disney-stúdióknak semmi közük ne legyen. Ez is közrejátszott abban, hogy a Miramax Pictures, az egyik Disney-leányvállalat, amely élénken érdeklődött a trilógia iránt, visszalépett, s a labda a New Line Cinema térfelére pattant. A stúdió Peter Jackson új-zélandi rendezőnek szavazott bizalmat, aki mindeddig viszonylag szűk körben volt ismert a Hullajó és a Mennyei teremtmények című filmjeinek köszönhetőn. Jackson a hazájában találta meg a történet egzotikus helyszíneit, a forgatás 1999 októberében kezdődöt, s bő tizenöt hónapig tartott. A filmtörténetben egyedülálló módon Jackson a trilógia mindhárom részét – A Gyűrű Szövetségét, a Két torony, valamint A király visszatér című epizódokat – egyszerre forgatta le. Az utóbbi két film bemutatójára azonban még várnunk kell, 2002, illetve 2003 decemberéig. Az első rész 180 perc hosszú, s valószínűleg a további két epizód is hasonló lesz. A három rész költségei egyébként 370 millió dollár körül mozognak. Peter Jackson azt nyilatkozta, most jött el az a pillanat, amikor a digitális technikának köszönhetően maradéktalanul filmre vihető Tolkien fantasyvilága. Ugyanakkor nem vitték túlzásba a trükköket sem: számítógépes animáció eredménye például Gollam, Szauron, a balrog, a trollok, színészek alakítják viszont a tündéket, törpöket, hobbitokat, orkokat, a Fekete Lovasokat, a számítógépek csak az egyes teremtmények méret- és aránybeli különbségeit megteremtendő szóltak közbe. Annál nagyobb szerep jutott a sminkeseknek, a díszlettervezőknek és művészeti vezetőknek, akik között a Tolkien-történetek eddigi illusztrátorai is ott voltak. A film alapvetően híven követi a könyv történetét, bár egy-egy epizód kimaradt (Frodóék találkozása Bombadil Tomával és Aranymaggal), van, ami bekerült (Elrond lánya, Arwen, aki a regényben alig szerepel, a moziban viszont fontos szerepet kap).

A rendező A gyűrűk urához érdekes szereplőgárdát válogatott: a hősök között van lovaggá ütött Shakespeare-színész (a Bilbót alakító Sir Ian Holm) és teljesen ismeretlen pályakezdő is (a Legolast megformáló Orlando Bloom). Frodót Elijah Wood játssza, aki ezzel az alakítással képes volt túllépni a bájos gyerek- és tiniszínészek kategóriáján. A további főbb szerepekben Sir Ian McKellent, Christopher Lee-t, Viggo Mortensent, Liv Tylert, Sean Beant, Cate Blanchettet láthatjuk. Január 24-étől a hazai mozikban is. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?