Kultúra

Paprikás krumplival fröcskölték a nézőket a Jókai Napokon

Komárom | A Jókai Napok egyik legnagyobb varázsa kétségkívül abban rejlik, hogy testközelbe hozza a színházat.
Lakatos Krisztina

2017. június 16. 09:10

Ennek persze megvannak a maga veszélyei: még csak néhány produkción vagyunk túl, de néhány nézőt már megtapostak, párat paprikás krumplival fröcsköltek le, egyet pedig kis híján megfoj-tottak álmában, amikor diszkrét horkantásokkal festette alá az esti előadást.

Sebaj, legalább érezzük, hogy a színháznak súlya, sava-borsa van, és olykor bennrekeszti a lélegzetet.

Az amatőr színjátszók országos fesztiválját a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont csapatának előadása nyitotta meg. Az elmúlt években mutatott produkcióikkal nagyon magasra helyezték a lécet, Tóth Gábor rendezéseiben egy plasztikus szövetű, gondolatgazdag, izgalmas eszköztárat mozgósító szerzői színház lehetőségei mutatkoztak meg. Idén MEG+loptuk Gilliamet néven szerepeltek, utalva a választott-feldolgozott műre, Terry Gilliam Brasil című filmjére; ennek cselekményvázát mentették át Brasiel című zenés tragikomédiájukba. Persze, a Marianum színházi műhelyében sosem ilyen egyszerű a vállalás, Gilliam mellett idén is csentek pár gondolatot, tételt Esterházytól, Weörestől, a Jelenések könyvéből, és akkor a hangsúlyos zenei betéteket még nem említettük. Az elképzelés most is invenciózus volt, a látott végeredmény viszont több kérdést vetett fel, mint amennyire választ adott. Jót tett-e az előadás olvashatóságának, hogy az egyébként is trükkös dobozra emlékeztető film síkjait és kereteit még tovább bővítették? Milyen eszközökkel ültethető át a színpadra a Gilliam-féle, groteszkbe hajló disztópikus világ? Megtalálják-e a maguk helyét, mondanivalóját a szereplők ebben az elembertelenedett történetben? És így tovább…

Sok-sok éve annak, hogy a Jókai Napokról tulajdonképpen kiszorultak a klasszikus, hagyományos színházi formákat tovább éltető csoportok – számukra jött létre a Szepsiben és Buzitán otthonra lelt Egressy Béni Színjátszó Fesztivál. Mostanában viszont annak lehetünk tanúi, hogy „a régi stíl” képviselői újra megtalálják az utat Komáromba, és nem mellesleg – sikerrel szerepelnek. Tavaly a lévaiaktól láttunk egy emlékezetes népszínművet, most pedig a Jókai Színjátszó Társulás mutatta be az Illatszertár című polgári színjátékot. Úgy, ahogy az dukál: pontosan kidolgozott, látványos, nagy díszletben; nem átértelmezve, nem felülírva, hanem precízen végigjárva a szöveg ösvényeit; szerethető figurákkal és szerethető alakításokkal; jól poentírozva és ízléssel játszva, közben kis színháztörténeti utazásra hívva a nézőket. És végső soron annak is örülünk, hogy az 54. Jókai Napok versenyprogramjában legalább két felnőtt csoport szerepel, hogy akadnak még olyan amatőr társulatok, mint a jókaiak, akik félig-meddig családi-baráti projektként neki-nekivágnak egy-egy előadásnak.

A galántai Kodály Zoltán Gimnázium Tsízió Diákszínpada a rögösebb utat választotta – Paprikás krumpli címmel saját „darabot” hozott a Jókai Napokra. Ollé Krisztina, a csoport rendezője írta a paprikás krumplira ácsingózó bankrablókat felvonultató jelenetet, amelyet aztán a szereplők többféleképpen variálva, újabb és újabb nemzetekhez kapcsolva, más-más történelmi korokban játszanak újra. Pontosabban: ezeknek a koroknak a kliséiből, jól ismert filmes vagy irodalmi emblémáiból válogatnak össze egy csokorra valót. Diákszínjátszóknak, stílusvariációs játékként bejárható terep: mindenki megmutathatja a saját tehetségét (ki énekel, ki táncol jól), a szereplők több figura bőrébe bújva próbálhatnak meg újabb és újabb arcot ölteni… Talán csak annyi hiányérzetünk maradt, hogy ha egy kicsit dramatikusabb a szituáció, az több lehetőséget nyitott volna meg, és az egyébként jópofa diákpoénok oldaláról a színházi élmény felé billenthette volna a mérleg nyelvét.

Aki ma érez kedvet, hogy megnézzen egy-egy előadást a Jókai Napok versenyprogramjából, annak két választása van: délelőtt 11-től Agota Kristof A nagy füzet című regényének színpadi változatát mutatja be a füleki Apropó Kisszínpad Szvorák Zsuzsa rendezésében, 14 órától pedig a komáromi GIMISz Diákszínpad előadása következik, Lackfi János Hambi-pipőkéje nyomán (rendezte: Csengel Mónika).

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

Eduard Heger
Frissítve

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.