Pápa, drog és pénz...

II. János Pál pápa érkezésének előkészületeit egy ízléstelen kampány kísérte hosszú heteken át, mégpedig e látogatás anyagi terheit hangsúlyozva. Nemcsak újságírók, hanem néhány olvasó is kifejtette véleményét, a pápa jövetelét kizárólag pénzben fejezve ki.

II. János Pál pápa érkezésének előkészületeit egy ízléstelen kampány kísérte hosszú heteken át, mégpedig e látogatás anyagi terheit hangsúlyozva. Nemcsak újságírók, hanem néhány olvasó is kifejtette véleményét, a pápa jövetelét kizárólag pénzben fejezve ki. Azt kérdezték, miért kell ezt a nem hívő adófizetőknek is támogatniuk, vagy hogy a pénzt más, sokkal „hasznosabb” dologra is fordíthatták volna, egy hölgy szerint például: azokat a milliókat „inkább a kábítószer elleni küzdelemre kellett volna költeni”.

Erre a fölvetésre azt válaszolom az ismeretlen kritikusnak: nincs jobb befektetés a drog elleni küzdelemben, mint példát mutatni unott, dezorientált fiataljainknak, mégpedig az élethez való viszony pozitív példáját. Olyan embert állítani eléjük, aki kedvvel, teljes erőbevetéssel teljesíti földi küldetését. Márpedig II. János Pál pápa ittléte ilyen lehetőség! Mutassátok meg a fiataloknak a valahai diákot, a színészt, a sportolót és a munkást... És a titkon tanuló papnövendéket, kit később, jóval később, már mint pápát megsebzett egy merénylő... Semmi nem tudta elvenni a kedvét, s mindenek után ma újra meg újra azt ismétli, amit már oly sokszor elmondott pápaságának ideje alatt: nyissátok ki a kapukat Krisztus előtt! A fiatalságnak, s annak, aki drog után nyúl – így menekülve egy képzelt világba a valóság és a problémák elől –, mutassátok meg a meggyengült püspököt, Krisztus odaadó szolgáját, ki hanyatló testét mint saját keresztjét oly kitartóan viszi. Hadd lássák az ifjak: nem adja meg magát, nem menekül, nem bujkál. „Kábítószer elleni küzdelem?” Hát akkor mutassátok meg az elpuhult fiatalságnak ezt a szívós öregembert, akinek ereje testi gyöngesége ellenére egyre láthatóbb és világosabb. Isten fia az, akitől maradéktalanul függ, s valóban akar is tőle „függő” lenni. Elég csak ránézni. Még egy szót sem szólt, s máris micsoda erő! De vajon mivel is vonzott Torontóba 800 000, Rómába egymillió fiatalt a pápa? Mivel igéz meg tömegeket? Tömegeket? De hiszen azok mind emberek, egyének, kik epedve szomjazzák az igazságot. S épp a pápa szavai sugározzák ezt a hatalmat, az ő szavait az evangélium hatja át, magvasak és mélyre törők. „A kereszténység nem vélemény s nem üres frázisokra épül – írta fiataloknak, 2003-ra szánt pápai üzentében –, a kereszténység Krisztus... Személy, élő személy.”

A fiatalok láthatóan nem úgy tekintenek szavaira, mint elutasító erkölcsbíráskodásra. Épp ellenkezőleg, a pápa egyre több fiatalt ragad magával, sőt először az ő pápasága alatt fordult elő, hogy a Vatikánnal gyerekek s ifjak kezdtek levelezni. „Gondolod – kérdezi a pápától egy tizennégy éves legényke –, hogy neked sikerül jobbá tenned a világot?” „De hiszen te Krisztus helyettese vagy – sürgeti egy nyolcéves –, hát mondd meg neki, hogy vessen véget a lopásoknak, a háborúknak és az emberrablásoknak, mert ez mind bűn...” A pápai hivatal munkatársai kuriózumként egy tízéves kisfiú levelére tekintenek, mely az „Istenhez közeli pápának” lett címezve: „Jelentem, Jézus, elolvastam azt a te Könyvedet. Ha legközelebb Bibliát írsz, legyen benne több akció!” Az „akciós evangélium” kérelme az intenzívebb, azonnali, a tényleg „akciós” élmény utáni vágyat fejezi ki. A valóságban mindezt Jézus kínálja – az önfelfedezés nem könnyű, kalandos útját, betekintést nyújtva egyúttal Isten titkaiba. Nincs a világon akciósabb könyv, mint a Biblia, mert világos értékeket mutatva arra szólít, hogy teljes életet éljünk. Míg a bevezetőben említett drog például rövid távú élményt nyújt, miután a valóság még marcangolóbb érzése következik, Jézus az evangéliumban épp ellenkezőleg, egész életre szóló programot kínál. „Jézus ismeri a szíveteket, legtitkosabb vágyaitokat – írta a pápa az ifjakhoz ez évben –, Krisztuson kívül senki nem adhat nektek igazi boldogságot!” Nem véletlenül hangsúlyozta magyarországi látogatása alkalmával is: „Elengedhetetlenül szükséges, hogy biztosítsák a fiataloknak a hitoktatást tanulmányaik egész ideje alatt.”

A Szentatya mostani látogatása alkalmával Szlovákia fiatalsága ötletes ajándékkal kívánja bizonyítani Krisztushoz való hűségét: egy kézzel másolt Bibliával. Már jó néhány hónapja, amikor 900 fiatal csoportok szerint elkezdte másolni az Újszövetség egyes fejezeteit, hogy most elegáns kötésben átnyújthassák a pápának. Azt még nem tudom, hogy fogadja ezt a Szentatya, de az ő alapállása már jó ideje ismert: az evangélium legyen beírva a szívetekbe is!

A szerző római katolikus pap

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?