Palóc-kép Műhely

Salgótarján több tekintetben meghatározó szerepet tölt be Nógrád megye gazdasági, idegenforgalmi, társadalmi és kulturális fejlődésében, beleértve az egykori Nógrád Vármegye mai szlovákiai területével való folyamatos és napjainkban is egyre erősödő együttműködést.

Salgótarján több tekintetben meghatározó szerepet tölt be Nógrád megye gazdasági, idegenforgalmi, társadalmi és kulturális fejlődésében, beleértve az egykori Nógrád Vármegye mai szlovákiai területével való folyamatos és napjainkban is egyre erősödő együttműködést. Ezt az is jelzi, hogy az elmúlt időszakban közösen előkészített kulturális és társadalmi rendezvények, valamint tanácskozások mellett több olyan műhely is alakult, amely feladatának tekinti a régió értékeinek ápolását, fejlesztését s lehetőségeinek közös kihasználását. Közülük a legújabb a Palóc-kép Műhely, amelyet tagjai néhány napja, a Salgótarjánban megtartott sajtóértekezleten mutattak be hivatalosan. Hivatalosan, mert a csoport munkája már 2002 nyarán elkezdődött. Célja „a szellemi földrajz, a regionális térségi összetartozás lehetőségeinek, a palóc etnikum értékeinek filmes, szöveges eszközökkel történő rögzítése-dokumentálása és bemutatása minél szélesebb közönség előtt”. Tavaly több helyen nagy sikerrel mutatták be a Szabó Gyula losonci festőművészről készített dokumentumfilmet. Most készül a Salgótarján építészeti értékeit és természeti környezetét bemutató Völgyem, városom című filmpoéma. A Műhely tagjai közé tartozik több olyan intézmény, szervezet és alkotói közösség, melyek önállóan is szoros együttműködést alakítottak ki a szlovákiai régióval: a Palócföld című folyóirat szerkesztősége, a Video Press Stúdió, a Salgótarjáni TV, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Nógrád megyei Közművelődési-és Turisztikai Intézet. A tervezett alkotások közül említésre érdemes a Szellemi földrajz című sorozat, melyben bemutatják például a Nógrádszakálnál kisrégiós nemzetközi összefogással épülő Madách-hidat és történelmi hátterét, Medvesalja területét. Háromrészesre tervezik a határ menti irodalmi barangolásokat, melyekben többek között Balassi Bálintnak, Madách Imrének, Mikszáth Kálmán a régióhoz való kötődését mutatnák be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?