Ötórai tea vagy feketekávé

A kávét ezer éve ismerik. Avicenna, a X. század végén született híres arab tudós és orvos a gyógyitalok között említi. Az arabok „iszlám borának” is nevezik, a tiltott szeszes italok helyett fogyasztják. A kávé hódító útja nem volt akadálymentes.

A kávét ezer éve ismerik. Avicenna, a X. század végén született híres arab tudós és orvos a gyógyitalok között említi. Az arabok „iszlám borának” is nevezik, a tiltott szeszes italok helyett fogyasztják. A kávé hódító útja nem volt akadálymentes. Több uralkodó is betiltotta a kávézókat: 1511-ben Mekkában a kairói szultán helytartója, 1660 körül IV. Mohamed, ő nemcsak bezáratta a kávéházakat, hanem kegyetlenül meg is büntette azokat, akiket kávéiváson kaptak: kávészsákba varrták, és a tengerbe vetették őket, vagy kivágták a nyelvüket; a görög papság az „ördög italának” kiáltotta ki a kávét. VIII. Kelemen pápa oldotta fel a tilalmat, mondván: legyen ezentúl a kávé a keresztényeké.

Az első kávéház (állítólag) 1554-ben nyílt meg Konstantinápolyban; Velencében 1645-ben, Londonban 1652-ben, Bécsben 1683-ban. Magyarországon már a török hódoltság idején ismerték ezt az elmét frissítő italt. Eleinte a magyarok nem tehették be a lábukat a „kahvedsik”-be, de 1734-ben már megalakult a Három Kávésok Céhe.Tea vagy kávé?

Semmi nem oltja jobban a szomjat, mint a forró tea, hirdetik a teakedvelők. Lehetőleg zöld tea. A tea legyen áttetsző, illatos, az íze kesernyés. Cukor nélkül kell inni, állítják az ínyencek. A rövid ideig forrázott tea élénkít, akárcsak a kávé, de nem tesz annyi kárt a szervezetben. Mi több, amerikai tudósok szerint a rendszeres zöldtea-fogyasztás egyes daganatos betegségeknél is hatásos.

A kávékedvelők szintén a legújabb amerikai kutatásokra hivatkoznak: a kávé antidepressziós hatását magasztalják. Hosszú évekig tartó kutatások bizonyítják, hogy a kávé kiváló stresszoldó, elűzi az öngyilkos gondolatokat...

Egy csésze kávé 60–120 mg koffeint tartalmaz (a tea 30–50 mg-ot). Teából napi több csészével is fogyaszthatunk anélkül, hogy a szervezetünk megsínylené, de a mértéktelen kávéivás gyomorpanaszokat okoz.

A mai orvostudomány kihasználja a koffein gyógyhatásait (értágító, a migrén elleni gyógyszerek egyik alapanyaga); 1915-ben már megállapították, hogy meggyorsítja az anyagcsere-folyamatot, azonkívül növeli a szervezet hőleadását – ezért is iktatják be előszeretettel a fogyókúrákba. De vigyázat: három csésze kávé egy óra múlva 10 mm-rel emeli a vérnyomásmérő higanyszálát, és idegességet, heves szívdobogást okoz. A kutatók összefüggést vélnek felfedezni a túlzott kávéfogyasztás és a hasnyálmirigyrák között. A rendszeres kávéivás két-háromszorosára növeli a kockázatot. A magas koleszterinszintért is a kávét teszik felelőssé, ám teljes bizonyossággal egyik sem állítható.Gyógyítja a rákot?

Az ősi kínai orvoslás ismerte és használta a zöld teát: vízhajtóként alkalmazták a szervezet méregtelenítésére, de az ételmérgezést is ezzel kúrálták. Amerikai tudósok évek óta folytatnak kutatásokat, amelyek bizonyítják a zöld tea gyógyhatását. A kísérleti állatokba teint fecskendeztek, s az eredmények nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy egyes daganatos betegségek gyógyíthatók vele. (Például a bőrrák.) Nem zárható ki, hogy nemcsak a zöld, hanem a fekete tea is gyógyhatású (de csak a legjobb minőségű, melyet a csomagoláson T-vel, illetve F.O.P.-vel jelölnek).

Egy pohár illatos tea

A teakészítés külön tudomány! Sose főzzük, csak forrázzuk. Akkor oldódnak ki belőle a legértékesebb anyagok, ha 3–5 percig áztatjuk (ha hosszabb ideig, úgy veszít az értékéből). A legjobb teának a ceylonit, az indiait, a kínait tartják. (Minél magasabb a teaültetvény tengerszint feletti magassága, annál jobb minőségű a teája.) A tea, ha nyirkos helyen tárolják, magába szívja a nedvességet, megpenészedik, s úgy már káros az egészségre! A teakészítésnek megvan a maga szertartása. (Most nem a zacskós teáról beszélünk, de azt is forrázzuk, nem főzzük!) A teáskannát semmi másra nem szabad használni, és tilos súrolni, mosogatószerrel tisztítani. Az edény belsejében levő barnás patina nem hanyag háziasszonyra vall, ellenkezőleg, teaszakértőre. A víz is befolyásolja a tea minőségét. Ha valamilyen különleges teát készítünk, ne sajnáljunk rá egy üveg semleges, szénsavmentes ásványvizet.

Francia tea

2 személyre: fél liter gyengébb tea, 2 kiskanál cukor, jégkocka, 1 deci konyak. Mindkét pohárba teszünk két-három jégkockát, rá egy kiskanál cukrot, konyakot, s végül ráöntjük a forró teát.

Narancsos tea

2 személyre: 1 db narancs, 2 pohár nem túl erős tea, 4 kockacukor, 2 szelet citrom, jégkocka. Az édesített teához hozzáöntjük a narancslevet, és hagyjuk kihűlni. A pohárba jégkockát teszünk, ráöntjük a teát. Citromkarikával díszítjük.

Orosz puncs

4 személyre: 3/4 liter tea, 5 kanál cukor, 1 db narancs, 2 db citrom, 2 dl vodka. A forró teába belefacsarjuk a két citrom és a narancs levét, cukrozzuk és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt öntjük bele a vodkát.Egy csésze kávé

A kávéscsésze kicsi, felül szélesedik. Mindig a vendégek előtt töltsük csészéjükbe a kávét, és soha ne feledjünk tányért adni a csésze alá. Szabály, hogy minél kisebb a csésze, annál kisebb a kiskanál. A kanál csak keverésre való, nem szabad abból szürcsölni a kávét! A cukrot a kávéval együtt tesszük az asztalra, de sose nyomkodjuk szét a kiskanállal, megvárjuk, míg elolvad, s csak akkor keverjük meg.

ĺr kávé

A poharat forró vízzel előmelegítjük, majd egy kevés whiskyt öntünk bele, porcukorral édesítjük, ráöntjük a forró kávét, és megkeverjük. A tetejére tejszínhabot teszünk, de akkor már tilos a keverés.

Indonéz kávé

Egy nagyobb csészébe beleöntünk tejben főzött csokoládét, és hozzáadunk egy csésze erős feketét.

Dán kávé

Az erős kávét előmelegített, vastagabb falú csészébe öntjük, egy darab fahéjat, egy szem szegfűszeget teszünk bele, porcukorral édesítjük, és egy kevés rumot adunk hozzá. (kopasz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?