Kultúra

Öt film, melyről unokáink is beszélni fognak

A klasszikus jelző a filmművészetben egyszerre jelöl minőséget és kulturális hatást, de abban, hogy egy film klasszikussá váljon, szerepet játszhat a technológiai áttörés, a széles körű népszerűség és számos további tényező is.
Szabó Laci

2016. augusztus 12. 22:00

Kétségkívül korunknak is megvannak az olyan filmjei, mint Orson Welles Aranypolgára, Alfred Hitchcock Psychója vagy Francis Ford Coppola A keresztapája, melyek a maguk műfajában egyedülálló, máig sokat emlegetett alkotások. De vajon melyek azok a mozik a közelmúltból, melyekről ötven év múlva is beszélni fognak? A következőkben nem az elmúlt tíz év legjobb filmjei közül válogatunk, hanem azokból, melyek megfelelhetnek a klasszikussá válás kritériumainak.

 

Kezdjük a sort Guillermo del Toro 2006-os, Oscar-díjas alkotásával, A Faun labirintusával. A Franco-érában játszódó, horrorisztikus elemekben bővelkedő drámai fantasy kétségkívül minden olyan minőséget felvonultat, amely garantálja, hogy évtizedek múlva is ugyanolyan hatást gyakoroljon, mint a bemutatásakor. A nyomasztó hétköznapok elől a ház mögötti titkos labirintusba menekülő Ofélia története egyszerre aratott sikert a kritikusok és a nézők körében, három Oscar-díjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia, míg világszerte a legrangosabb filmfesztiválokon közel száz díjjal jutalmazták. „A keretes szerkezetű történet gyönyörűen egyensúlyoz a fantázia és a valós világ között, miközben egyre az a kérdés jár a fejünkben, lehet-e, hogy a két világ közül csak az egyik létezik” – írja a filmről egyik méltatója. Már a kezdet meghökkentő: a földön fekvő, vérző kislány kicsordult vére visszaszivárog. A narrátor közben egy történetbe kezd: a föld alatti királyságban élő kislány, aki az emberi világot álmodja, egyszer átszökik az emberek világába. A napfényben elvesznek az emlékei, elfelejti, valójában kicsoda, beteg lesz, majd meghal. Ám apja, a király tudja, hogy egyszer újjá fog születni emberi alakban, és akkor visszatérhet a saját világába. Eddig a mese, s máris megérkezünk a film valóságába: 1944 Spanyolországába. A polgárháború véget ért, az új rend létrejött, már csak az ellenállók csapataitól kell megszabadulni. Ofélia, a főszereplő ebben a történelmi helyzetben érkezik meg terhes édesanyjával egy vidéki tanyára. Mostohaapja, a fasiszta Vidal kapitány innen szeretné az utolsó csapást mérni az erdőben bujkáló ellenállókra. Ofélia pedig az erdőben lel rá annak a másik világnak a jelzéseire, amely minden pillanatban figyeli elveszett királykisasszonya lépteit… Del Toro jól tette, hogy nem kötött kompromisszumokat, bár sokkal nagyobb költségvetésből dolgozhatott volna, ha elfogadja Hollywood ajánlatát – olyan mesét, olyan képi világot vetített elénk, amely évtizedek múlva is érvényes lehet.

Hasonló a helyzet Alejandro G. Inárritu tavalyi sikerfilmjével, a Birdmannel, mellyel kapcsolatban nincsenek kétségeink, hogy biztos helye van a jövő klasszikusai között. Az egykori filmsztár története, aki maga mögött hagyva a hollywoodi álomgyárat a Broadwayn kíván rendezőként szerencsét próbálni, a bátor és egyszerre egyedi koncepció (nincs vágás a filmben), tökéletes szatíra, nem utolsósorban kimagasló rendezői és operatőri munkával és emlékezetes alakításokkal. Közel kétszáz fesztiváldíj, köztük a legjobb film Oscarja már önmagában erős ajánló. 

Az Oscar-díjaknál maradva: 2011-ben 3 aranyszoborral távozhatott az év legfontosabb filmes eseményéről a Közösségi háló. Bár előzetesen sokan úgy vélték, túl korai még filmre vinni a Facebook történetét, Aaron Sorkin (forgatókönyvíró), David Fincher (rendező) és Trent Reznor (zeneszerző) triója rendkívül erős produkciót tett le az asztalra. A filmnek elsősorban kordokumentum jellege miatt van esélye a klasszikussá válásra, ugyanis egy olyan sztorit mesélt el – nem mellesleg magas színvonalon –, mely a világszerte milliók életét megváltoztató, a kommunikáció egészét megváltoztató jelenség hátterét mutatta meg.

Egészen más kvalitásai végett lehet esélyes a klasszikussá válásra a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetésfilmje, a Mad Max: A harag útja. George Miller 36 év után, 2015-ben visszatért az általa teremtett franchise posztapokaliptikus világához, és egyértelműen maga mellé állította a szakmát, annak ellenére is, hogy a film története voltaképpen egy mondatban összefoglalható. A lélegzetelállító vágások, a rendkívüli látvány, az egész filmet átható atmoszféra, a legapróbb részletekig kidolgozott világ és a digitális érában egyedülálló kaszkadőrjelenetek azonban olyan egységet képzenek, amely hosszabb távon is garantálhatja, hogy A harag útja az akciófilmek referenciájává váljon. Mindezek mellett nem mehetünk el szó nélkül Charlize Theron már most ikonikussá vált karaktere, a közel kétszáz filmes díj és a 6 Oscar-díj mellett sem.

Ahhoz, hogy klasszikussá válhasson egy filmalkotás, minden egyéb feltétel teljesülése mellett arra is szükség van, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon. Mindenki ismeri Don Corleonét, a Psycho legendás zuhanyzós jelenetét vagy a Casablanca csókját. Ennek a kritériumnak nem igazán felel meg listánk utolsó filmje, A nagy szépség, azonban minden más érdeme méltóvá teszi arra, hogy hosszú évek múlva is beszédtéma legyen a filmkedvelők körében. A legjobb külföldi film kategóriájában 2014-ben Oscart nyert alkotást egyedülálló atmoszférája, Luca Bigazzi pazar operatőri munkája és a gazdag szövetű dialógusok emelhetik a legnagyobbak közé. Ha Fellinit klasszikus rendezőként tartjuk számon, Paolo Sorrentinónak és filmjének is minden esélye megvan erre.

Horváth Gergő

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.