Kultúra

Őszre maradnak a tavaszi fesztiválok

Tompa Mihály Országos Verseny Rimaszombatban, Kodály Napok Galántán, Duna Menti Tavasz Dunaszerdahelyen, Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny Rozsnyón, Jókai Napok Komáromban – a szlovákiai magyar kulturális naptár tavaszi időszakának kiemelten fontos rendezvényeit is maga alá temeti a koronavírus-járvány. A szervezők mindenütt új, módosított időpontokról gondolkodnak.
Lakatos Krisztina

2020. április 1. 20:00

fesztivál
Tátikások a múlt évi Duna Menti Tavaszon (Somogyi Tibor felvétele)

Persze, az újratervezés sem egyszerű, hiszen senki sem látja előre az elkövetkező hónapokat, a fix pontot, a korlátozások feloldásának várható idejét. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a fenti seregszemlék, fesztiválok többsége nagyobbrészt gyerekeket, tanulókat, diákokat mozgósít. A kultúraszervezők mindenhol megjegyzik: bármilyen forgatókönyv mutatkozzon is reálisnak, tudomásul kell venniük, hogy ha újraindul az oktatás, az iskoláknak, pedagógusoknak nagyobb feladataik, súlyosabb gondjaik is lesznek, mint a felkészítés a versenyekre.
Egy szabad hétvége
2020. október 15–18. – ha minden jól megy, ez lehet a XXIX. Tompa Mihály Országos Verseny új időpontja. „Az életbe lépett korlátozások miatt már a járási fordulók egy része is elmaradt, ebből adódik, hogy az országos elődöntők sem voltak megvalósíthatók. A gyerekek nem tudnak készülni, a Kisebbségi Kulturális Alapnál nem tudott összeülni a pályázatunkról dönteni hivatott bizottság. Ebben a helyzetben a Csemadok országos vezetésével egyeztetve meg kellett hoznunk a döntést, hogy az országos döntő április végi időpontja semmiképpen nem tartható. A napokban visszamondtuk a műsorokat, tájékoztattuk a zsűri tagjait. Ha a helyzet lehetővé teszi, októberben rendezzük meg a fesztivált. Novemberi időpontot szerettünk volna, de a rimaszombati kultúrházban egyetlen októberi hétvége volt szabad. Most nekilátunk újraszervezni az egész rendezvényt. Nem szeretnénk, ha elmaradna, de ez is megtörténhet, a rajtunk kívül álló körülményeket nem tudjuk befolyásolni” – mondta el kérdésünkre Povinszky Elvira, az amatőr vers- és prózamondók, verséneklők és lírai színpadok rimaszombati országos versenyének szervezője. 
Szimbolikus dátumok
A Kodály Napokat háromévente, május utolsó hétvégéjén rendezik meg Galántán, arra emlékezve, hogy 1943-ban ekkor avatták a város díszpolgárává Kodály Zoltánt, és ez volt egyben Kodály utolsó látogatása is. Idén a pünkösd miatt egy héttel korábbra, május 22–24-re hirdették meg az eseményt, amely a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenye, s most ezt az időpontot kénytelenek módosítani. Mézes Rudolf, a Csemadok járási elnöke, a Kodály Napok főszervezője elmondta, március közepétől folyamatosan egyeztetnek a lehetőségekről szakmai partnereikkel, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságával és az értékelő bizottság tagjaival, most pedig a művelődési ház naptára is előkerült, így mérlegelni kezdték a lehetséges őszi dátumokat. Gyakorlati szempontból és szimbolikus jelentésük kapcsán is. Szeptember vége lehetőséget teremtett volna arra, hogy a Kodály Napok keretében egyben Bartók Béla halálának 75. évfordulójáról is megemlékezzenek, ám a praktikus megfontolás ellene szól: a kórusokban sok pedagógus dolgozik, rájuk pluszterheket ró a tanévkezdés, nem beszélve arról, hogy most a kórusmunka is leállt, és ki tudja, mikor indulhat újra. Mézes Rudolf szerint reálisabbnak tűnik október 16-18., esetleg november közepe, ami egyben a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny időpontja – bár két ilyen jelentőségű eseményt egyszerre megrendezni nem egyszerű –, vagy szóba jöhet a Kodály születésnapjához legközelebb eső hétvége, december 11–13., ez viszont már a távolabbról érkező kórusok útját nehezítené meg. Az idei Kodály Napokra 16 kórus nevezett be. A főszervező azt mondja, igyekeznek a következő egy-két hét folyamán kitűzni az új dátumot, hogy biztosítsák a rendezvény folytonosságát.
Türelmet kérnek
Egyelőre türelmet és megértést kér minden érintettől Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője, a Duna Menti Tavasz és az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny főszervezője. A gyermek báb- és színjátszófesztivál dunaszerdahelyi döntője eredetileg június 2-án kezdődött volna, a népmesemondókat pedig június 8–9-én várták volna Rozsnyóra. A főszervező tájékoztatása szerint a Duna Menti Tavaszra idén 41 csoport jelentkezett, a népmesemondó versenyen nagyjából 400 jelentkezőt regisztráltak, de a jelenlegi helyzetben azzal számolnak, hogy a regionális válogatók, elődöntők is elmaradnak, a felkészülés is leállt. Emellett a Duna Menti Tavasz pályázatáról még nem született döntés a Kisebbségi Kulturális Alapnál. Huszár László úgy látja, amíg a központi válságstáb nem oldja fel a korlátozásokat és nem ad zöld utat a tömegrendezvényeknek, felelősen nem lehet sem tervezni, sem ígérni: ha majd beindul újra a világ, akkor kell megkérdezni a csoportokat, hol tartanak a felkészülésben, akkor lehet összeülni és elkezdeni a szervezést. Addig pedig igyekeznek elvégezni azt a munkát, amit lehet – a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetben a levéltári anyag digitalizálása kapott most lendületet.
Talán kicsit másképp
Az 57. Jókai Napok az eredeti terv szerint június 9-én kezdődött volna, a jelentkezési határidő március 31-én telt le. Bajkai Csengel Mónika főszervező elmondta, biztos, hogy megtartják, de őszi időpontra halasztják a szlovákiai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját. Pontos dátumot reményei szerint májusban tudnak majd mondani – már csak azért is, mert igyekeznek figyelembe venni a további, hasonlóan őszre halasztott vagy eleve őszre tervezett országos kulturális rendezvény ütemtervét. Egyelőre a megszokott mezőny körvonalazódik a Jókai Napokon: 3 felnőtt társulat és 8–9 diákszínjátszó csoport jelezte a részvételi szándékát. Bajkai Csengel Mónika hozzátette, a koronavírus okozta kényszerű leállás módjával érinti a felnőtteket, náluk többé-kevésbé versenykész előadások vannak, de a diákszínjátszók közül senki sincs készen, hiszen a próbák hetek óta elmaradnak, és senki sem tudja, mikor folytatódhatnak. Éppen ezért azt a lehetőséget is talonban tartják, hogy ősszel a fesztivált kicsit másképpen, alternatív formában rendeznék meg: mindenki bemutatná, amivel elkészült, és intenzívebb szakmai útmutatás, elemzés kapcsolódna a látottakhoz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.