Ősbemutató a Tháliában

Kassa. A Cirkuszi álmot és A pokol tornácát követően újabb „világpremier” lesz a Thália Színházban holnap este.

Kassa. A Cirkuszi álmot és A pokol tornácát követően újabb „világpremier” lesz a Thália Színházban holnap este. Egressy Zoltán, napjaink legismertebb magyarországi drámaírója egy Jókai-novella alaphelyzetéből írta a Három koporsó című darabot, amely eredetileg az 1848/49-es időszakban játszódik, ám az évszámnak itt nincs különösebb jelentősége. Az előadás rendezője a magyarországi Czeizel Gábor, aki jelenleg szabadúszó, azelőtt pedig évekig Kaposváron, Szolnokon és Debrecenben dolgozott. Főleg kortárs darabokat, illetve német klasszikusokat állított színpadra, de musical és meseelőadások is fűződnek nevéhez.

Az eredetileg stúdióelőadásnak szánt, végül a nagyszínpadra kerülő Három koporsó női főszereplője ritkán találkozhat katona vőlegényével, és amikor a lány házában elszállásolnak egy őrnagyot, a fiúból kitör a féltékeny szörnyeteg, „új oldaláról” mutatkozva be szíve választottja előtt. Viselkedésével azt éri el, hogy a lány szinte menekül az őrnagy karjaiba, és valóban egymásba szeretnek. A darab címe alapján sejteni lehet, hogy a happy end elmarad. „A történet arról szól, hogy egyetlen rossz lépés miatt hány ember élete torkollhat tragédiába. Az őrnagy a mai drámairodalomban ritka idealista hős, aki menekülne az érzései elől, hű akar maradni feleségéhez. Ez egy érzelmes, balladisztikus sorstragédia, azt mutatja be, hogy az emberek hiába akarnak tiszták maradni, mert ha porszem kerül a gépezetbe, minden összeomlik” – tudtuk meg a rendezőtől. Czeizel Gábor életében másodszor dolgozik külföldön, ám ismeri a társulatot, sok előadást látott a Tháliában, és mivel ez a premier anyagi okokból csaknem egy évig húzódott, gyakran megfordult a városban. A társulatnak egyébként maga a szerző, Egressy Zoltán ajánlotta a rendezőt, ám a szereposztásba már nem szólt bele. A három főszerepet Szabadi Emőke, Maneses István és Petrik Szilárd játssza, rajtuk kívül Tóth Évát és Germán Líviát láthatjuk a színpadon. A díszlet és jelmez Gadus Erika munkája, a fényekért Jakab Dóra, a hangosításért pedig Kováč Géza felelős. A holnapi bemutatót követően márciusban még kilenc alkalommal láthatja a közönség a Három koporsó című darabot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?