Online kultúra hétvégére

kkk

Az előttünk álló hétvégén is érdemes lesz a monitor elé ülnünk, és élveznünk, hogy ebben a nagy bezártságban hirtelen kinyílt a világ.

Történelmi jelentőségű segélykoncert körvonalazódik az online térben, szupersztárok közreműködésével, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Global Citizen szervezésében. A műsor kurátora Lady Gaga, aki már 35 millió dollárt gyűjtött össze a WHO járvány elleni küzdelmének támogatására, ennek lesz része a koncert is, amelyet az USA-ban a BBC One (az USA-ban az ABC, NBC) fog közvetíteni, de streamelésre is lesz lehetőség.
A kétórás adásba ötven híresség kapcsolódik be saját otthonából, köztük Paul McCartney, Elton John, Chris Martin, Andrea Bocelli, Alanis Morissette, Billie Eilish, Billie Joe Armstrong, Stevie Wonder, Celine Dion, Taylor Swift, Camilla Cabello, Michael Bublé vagy Eddie Wedder. Jelezte részvételét a filmsztár Idris Elba is, aki feleségével együtt nemrég gyógyult ki a koronavírusból. A One World: Together At Home című estnek három műsorvezetője lesz: Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel és Stephen Colbert. A New York-i idő szerint április 18-án este nyolckor kezdődő koncertet nálunk éjjel kettőtől lehet élőben követni. A kibővített változat digitális streaming verzióban is elérhető lesz több platformon: az Amazon Prime Videón, a Facebookon, az Instagramon, a TIDAL-on, a Twitteren és a YouTube-on. 
A kisebb volumenű netes koncertek közül szerintünk egy cseh zenekar terve a legérdekesebb. A nálunk is népszerű Mňága a Žďorp holnap, április 18-án egy épület tetején fog játszani Valašské Meziříčíben. Korábban többször jelentkeztek a próbatermükből, most azonban – ha az időjárás is kegyes lesz hozzájuk – a környék lakóit is szeretnék szórakoztatni este hattól. Az előkészületek során ügyelnek arra, hogy betartsák a cseh kormány egészségvédelmi rendelkezéseit. A pontos helyszínt sem árulják el, hogy rajongóik ne keljenek útra miattuk, inkább a Facebook-oldalukon nézzék őket. 
Újabb előadás került fel a YouTube-ra a Komáromi Jókai Színház archívumából. Mostantól Gogol vígjátékát, a Revizort is megnézhetik az érdeklődők. Az előadást Méhes László állította színpadra 2012-ben, a főbb szerepekben Fabó Tibor, Majorfalvi Bálint, Szvrcsek Anita és Tar Renáta látható. 
A Miskolci Nemzeti Színház minden héten közzéteszi az interneten egy-egy korábbi évadának előadás-felvételét. Ezúttal a Rusznyák Gábor által a 2016–2017-es évadban rendezett, Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig regényéből készült előadása látható korlátozott ideig, vasárnapig a színház Facebook-oldalán.
Következő ajánlatunk nem a hétvégére vonatkozik, hanem hétfőre, de legalább van idő beírni a naptárba. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata régebbi előadásai mellett ezúttal egy műsoron lévő produkcióját is elérhetővé teszi meghatározott időre Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Radu Afrim Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan című rendezése április 20-án este 6 óra és éjfél közt lesz elérhető. 
A balettrajongók nyilván felfedezték már a moszkvai Bolsoj Színház online kínálatát: 24 órán át hozzáférhető egy-egy előadás a YouTube-csatornájukon – köztük jelenleg futó produkciók is, mint a Diótörő vagy a Spartacus, amely holnap estétől érhető el. 
A párizsi opera balett-társulata szintén holnap osztja meg Rossini Hamupipőkéjét Rudolf Nurejevvel a főszerepben, ez az előadás június 19-ig lesz elérhető. Ma még látható előző megosztásuk, az Egy faun délutánja a https://www.operadeparis.fr/ címen. 
Ma este hétkor a londoni Royal Ballet YouTube-csatornájára, illetve Facebook-oldalára érdemes kattintani, ahol Franz Kafka sötét, szürrealista novellájából, Az átváltozásból készült kortárs táncjátékot nézhetik meg. A koreográfus Arthur Pita, az előadás világsikert aratott 2013-ban. 
Az elektronikus tánczene művelői is felköltöztek a netre. A sztár DJ-k közül Carl Cox, és Fatboy Slim buliztatja rendszeresen népét, a berlini klubokba pedig a United We Stream projekt keretében lehet bekukkantani (https://unitedwestream.berlin) naponta. A Major Lazer-es Diplo pár hete speciális „vírusprojektet” indított: minden pénteken, szombaton és vasárnap élőben tekergeti a gombokat #COVIDseries Sets címmel. Itt lehet bekapcsolódni a buliba: facebook.com/diplo/live_videos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?