Olvasni önvédelem

<p>A párosítás talán kissé szokatlanul hangzik, hiszen az olvasással kapcsolatban másféle képzettársításokhoz szokott az ember, úgymint: művelődés, kulturálódás, hasznos időtöltés, lelkünk pallérozása, ismereteink gazdagítása stb. Ami természetesen sosem veszti érvényét és időszerűségét.</p>

Mi több, egyre nagyobb szerephez jut, hiába az elektronikus média, az internet térhódítása. Lehet, hogy anakronizmusnak tetszik, és hiába tapasztaljuk azt, hogy az olvasási szokások gyökeresen megváltoztak az utóbbi egy-két évtizedben (egyre többen olvassák a nyomtatott sajtó helyett az elektronikusat, és sok ember számára a kultikus tárggyá vált mobiltelefon jelenti a kapcsolatot a világgal), ez elsősorban a gyors és naprakész ismeretek, hírek, információk tartományára érvényes. A kultúra, az irodalom, a művészet, az más világ. Bár egyre többen jósolják jobblétre szenderülését, mégsem másvilág.

A huszadik század úgy vágtatott el fölöttünk, hogy történelmi-társadalmi téren alig volt pozitív hozadéka, és úgy huppantunk át a huszonegyedikbe, mintha szerves folytatása lenne, pedig azzal kezdődött, hogy az ikertornyok maguk alá temettek egy illúziót, és a terrorizmus okainak keresése helyett azóta is mindenki a terroristákat üldözi. Jelenünket talán fölösleges ragozni; félretéve a politikai, társadalmi földrengések taglalását, kulturális értelemben leginkább a rettegés és a tanácstalanság uralkodott el körülöttünk. És bennünk. Egyre többen és egyre erősebben félnek a jövőtől.

Az ember reggeltől estig stresszben él: azon túl, hogy félti a munkahelyét, az egzisztenciáját, gyermekei jövőjét, nemzete sorsát, aggódik a közbizonytalanság miatt, riadtan nézi a természet pusztulását maga körül, kulturális értelemben is egyre több inzultusnak van kitéve. A vizuális és a nyomtatott művészet atomjaira hullott, elparlagiasodott és elbozótosodott, az egykori konstans virtuálissá vált, és az elbizonytalanodó ember alig talál kapaszkodót, hogy kiismerje magát ebben a dzsumbujban.

A televízió adói közt hiába válogat a napi robotban megfáradt, kultúrára szomjas halandó, fő műsoridőben szinte minden csatorna nívótlan szórakoztatással zaklatja, később pedig – de egyre inkább napközben is – alig talál filmet, amely igényes szórakozást nyújtana: az amerikai eredetű kultúrszenny ömlik mindenhonnan, az erőszak legrafináltabb és legalpáribb bugyrai nyílnak meg. Ha Dante vagy Madách feltámadna, és belekukkantana egy-egy tévécsatorna kínálatába, valószínűleg az élettől is elmenne a kedve. (Nem véletlen, hogy kettős tendencia érvényesül: miközben egyre növekszik a Hábetler-doboz előtt töltött órák száma, egyre több fiatal egyáltalán nem néz televíziót.) Egy idő óta már a természetfilmadók is elsilányultak: ezeknél is elhatalmasodott a szenzációhajhász erőszak, mintha a természetet is (miután leigázottnak véljük, amiből, köszöni szépen, nem valószínű, hogy kér) a saját hektikus képünkre szeretnénk formálni. Egyszóval egyre idegesítőbbek, hogy a reklámokat ne is említsük. A televízió, bármennyire tudat- és kultúraformáló, természetesen nem a kultúra csúcsa. Ám a társadalmi olló nyílásával egész társadalmi rétegek estek el a színház és a mozi élvezetétől, hiszen a minimálbér, létminimum, mi több, munkanélküliés szociális segély – amelyet egyre többen ismernek – olyan kategóriák, amelyekbe nem fér bele a „magas kultúra” mellett akár egy jobb minőségű fogpaszta sem. Csak a mindennapi betevő. Abból is leginkább, amit a Láncolat kínál: rohadt gyümölcs, tejital, diópótló. Ehhez képest a könyv még mindig hozzáférhető, bár, mint minden, ez is egyre drágább, de a könyvtárak polcain is kínálja magát, ami megfizethető luxus.

Minap, nem tudom, minek apropóján, egyszerre kezdtük keresni Móra Ferenc novelláit párommal. Valami kultúrcsömör fertőzhetett meg bennünket, és visszavágytunk a szívfájdító, szép mesékhez. Hamar rábukkantunk a Kincskereső kisködmönre és a Mindenki Jánoskájára. Egy-egy kötettel vonultunk félre gyermekes örömmel. Aztán reggel egymásra néztünk, és szó nélkül is kiolvastuk egymás tekintetéből, hogy bizony nem akármilyen élményben volt részünk. Nejem nem is titkolta, hogy Móra – mára korszerűtlennek, idejétmúltnak tartott – mélyen emberi, katartikus világába lépve, bizony, kipottyant a könnye.


De mondhatnám Arany János példáját is. Ül az ember az autóban (Weöres Sándor szerint: töftöf), és kinéz a tájra. Történetesen a kisalföldire. Odakint szélerőművek óriási tornyai sorakoznak, szinte fémerdőt alkotva, egymással feleselve surrognak a csöndes tavaszi esőben. „Óriás szunyognak képzelné valaki, / Mely az öreg földnek vérit most szíja ki.” – jut eszébe a költő sora a Toldiból, elnézve az óriásokat, amelyeket Don Quijote kopjája sem érné el, s akaratlanul mosolyfélére rándul a szája. Arany a gémeskutakról írt, a mi modern világunkban ezek a széltornyok váltották fel. Ám ha a költő soraival ruházom fel őket, menten megváltozik a kép; a látvány elviselhetőbbé válik, megszelídül a fém, a műanyag, és az ipari táj emberi léptéket nyer. Hogy úgy mondjam: poétikailag szocializálódik.

Az ilyen apró élmények – s ezt szerettem volna kidadogni fenti soraimmal – valamelyest felvértezik az embert az egyre brutálisabb és kíméletlenebb világgal szemben. Belülről melegítenek, és megnyugtatóan hatnak. Sokan megírták, hogy legszebb élményük félrevonulni egy könyvvel a világ zajától, és mindnyájuknak igaza van. Annyit lehet hozzátenni, hogy az olvasás nem csak pillanatnyi örömérzet (arra módozatok kínálkoznak), hanem hosszan tartó élmény. Dolgozik az emberben, akár az optimizmus vagy a szeretet, akkor is, ha kilép a kapun, és belevág a reggeli, délutáni áradatba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?