Objektív rangsorolás

Komárom. Néhány év múlva Szlovákiában is új érettségi rendszer bevezetését tervezik, amelynek szúrópróbaszerű tesztelése három-négy éve folyik az egyes hazai középiskolákban.

Komárom. Néhány év múlva Szlovákiában is új érettségi rendszer bevezetését tervezik, amelynek szúrópróbaszerű tesztelése három-négy éve folyik az egyes hazai középiskolákban. Az EXAM cég által az Állami Pedagógiai Intézet részére végzett idei felmérés, vagyis a Monitor 2002 eredményeit a napokban kapták kézhez az iskolák. A kiválasztott középiskolák április 15. és 19. között írták meg a központilag kiadott teszteket szlovák, magyar, angol, német, orosz, illetve francia nyelvből, matematikából, fizikából, kémiából és biológiából. A felmérők futárok útján, zárt borítékban érkeznek az iskolákba, a tanfelügyelőség képviselőjének jelenlétében nyitják ki őket, és ugyancsak zárt borítékban kerülnek vissza az EXAM-hoz. Az egyes iskolák, csakúgy, mint az egyes diákok, kódszámok alatt szerepelnek, tehát a felmérők kiértékelése objektívnek mondható. A tesztelésre kiválasztott középiskolák között szerepel a komáromi Selye János Gimnázium is. Andruskó Imre igazgató szerint a készülő érettségi rendszernek, amely a központilag összeállított írásbeli vizsgákon alapul, az lesz az egyik nagy előnye, hogy objektív képet ad majd az egyes középiskolák színvonaláról, lehetőséget nyújt rangsorolásukra. Amennyiben a szülők látni fogják, hogy a magyar középiskolák diákjai is megállják a helyüket az objektív, a tudáson alapuló összehasonlításban, teljesen cáfolhatóvá válik az az egyébként is téves elképzelés, hogy a magyar gyerekek számára is a szlovák tannyelvű iskola az érvényesülés útja. A döntő ugyanis a tárgyi tudás, amelyet mindenki anyanyelvén sajátítat el leginkább. Másrészt jól összehasonlíthatóvá válnak az egyes magyar középiskolák is, megmutatkozik, melyek a kiemelkedően jó színvonalú iskolák, és melyek teljesítenek átlagon alul. „Ez utóbbiak esetében a szülőknek is és az iskola fenntartóinak is el kell majd gondolkodniuk azon, van-e létjogosultsága ilyen oktatási intézménynek, illetve mit lehet tenni a színvonal javítása érdekében – mondta Andruskó. – Az idei teszteredmények ismeretében örömmel mondhatom, hogy iskolánk diákjai minden tantárgyban az országos átlag felett teljesítettek. A magyar középiskolák pozitívumként könyvelhetik el azt is, hogy az a 670 diák, aki magyar nyelvből és irodalomból írt felmérőt, átlagosan 70,7 százalékra oldotta meg a feladatot. Az idén először sikerült elérni, hogy a magyar iskolák a szlovák iskoláktól eltérő összeállítású felmérőt kapjanak szlovák nyelvből, és ezeket is aránylag jó, 63,7 százalékos sikerességgel oldották meg. Ugyanakkor szlovák nyelvből a szlovák gimnáziumok esetében ez az arány 62, az egyéb szlovák középiskolák esetében pedig 51,7 százalék.” (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?