Nigériai művészt díjaznak a Velencei Építészeti Biennálén

Demas Nwoko

Az Afrika Gaudíjaként is emlegetett Demas Nwoko kapja a Arany Oroszlán életműdíjat a Velencei Építészeti Biennálé A jövő laboratóriuma című kiállításán.

A biennálé kurátora, Lesley Lokko megfogalmazása szerint az idei kiállítás egyik központi témája az építészet „kiterjesztett” megközelítése, amely az anyagi és az immateriális világot is magába foglalja: egy olyan tér, amelyben az ötletek ugyanolyan fontosak, mint a tárgyak. Az Arany Oroszlán életműdíjat egy olyan művész kapja, akinek munkái az elmúlt 70 évet ölelik fel, de akinek látásmódját, gondolatait, ethoszát még csak most kezdjük értékelni, megérteni, befogadni. Demas Nwoko egyszerre minden: építész, szobrász, tervező, író, díszlettervező, kritikus és történész, aki önmagát művész-dizájnerként emlegeti  – fogalmazott Lokko.

A kitüntetett II. Nwoko király fiaként 1935-ben született a dél-nigériai Idumuje-Ugbokóban. A zariai Nigériai Művészeti, Tudományos és Technológiai Főiskolán először építészetet tanult, de később áttért a képzőművészeti tanulmányokra. Alapító tagja volt a „zariai lázadók” művészeti csoportjának, amely a modernitást az afrikai esztétikával ötvözte.

Nwoko nigériai épületei előfutárai a fenntartható és kulturálisan hiteles kifejezési formáknak, amelyek manapság fontos szerephez jutnak az afrikai kontinensen. Az ibadani Dominikai Intézet épületkomplexumáról 1977-ben Noel Moffett építész- kritikus azt írta: „a trópusi nap alatt az építészet és a szobrászat olyan módon ötvöződik, amire az építészek közül talán csak Gaudí volt képes ilyen meggyőzően.”

A 18. Velencei Építészeti Biennálé kiállítását május 20. és november 26. között lehet megtekinteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?